Közélet

A rendszer élteti a bundát

Ha nem lesz komoly törvényi, gazdasági szabályozás, akkor minden marad a régiben.

Kapcsolódó cikkek

Bérdi Zsolt ügyvéd több, gyanúba kevert labdarúgó védelmét is ellátja. Szerinte a fogadási csalást nem lehet felszámolni, ha nem lesz komoly törvényi, gazdasági szabályozás a kluboknál. A jogász példaként a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy egy angol focista szerződése nagyjából ötven oldal, egy magyaré egy A4-es papír. A jogász szerint gond, hogy a nagy többség minimálbérre bejelentett, a fizetés maradék részét innen-onnan „zsebbe kapja”.

A legtöbb egyesületnél nincs komoly gazdasági terv, nincs fedezet a teljes idényre. Elkezdődik a szezon, előbb-utóbb elfogy a pénz, csúsznak a fizetések. Ha a sportoló panaszkodik, azzal nyugtatják, majd megkapod. „Ha munkaügyi bíróságra menne, ott egyszerűen kinevetnék. Hiába is bizonygatná, hogy a minimálbéren felül még járna valami”. Bérdi Zsolt szerint csak akkor lesz változás, ha nem éri meg bundázni. Ki kell dolgozni egy megfelelő törvényi hátteret, amit az MLSZ felügyelne. Keressen kétszázezret egy focista, de azt minden hónapban kapja meg, legyen beleírva a szerződésébe, azt elfogadja, azzal számolhat. Ne ígérjenek, ne ígérhessenek egymilliót, amiből később egy forintot sem lát – teszi hozzá.

Az ügyvéd a bundázás módszertanáról a lapnak azt mondta, kizárólag elektronikus, ázsiai fogadóirodák élő illegális, fogadásairól van szó, ahol mondjuk, arra lehet tippelni, hogy nyolc gól esik, és négy góllal nyer az egyik csapat. A futballista először csak a vereségre bólint rá, de a meccs előtt közlik vele, hogy pontosan 5–1-re kell kikapni. Akkor már nem mondhat nemet, és ha nem jön össze a megbeszélt eredmény, akkor vagy erőszakot alkalmaznak, vagy a játékos vállalja, hogy ingyen bevállal még egy-két mérkőzést.

Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy egy edző ne vegye észre a csalásokat, hiszen van, amikor semmi különös sem történik, amúgy is jobb az ellenfél, máskor elég egy tizenegyes. Nehéz észrevenni, kiszűrni. Ha nem történik komoly változás, akkor továbbra is lesznek ilyen esetek. Legfeljebb a nevek változnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik