Közélet

Pyro-Technic-ügy: Felmentették a cégvezetőket

Az indoklás szerint a törökbálinti raktár az előírásoknak megfelelően épült.

A három ember életét követelő Pyro-Technic-ügyben eredetileg délelőtt 9 órakor hirdettek volna ítéletet. Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Hír24-nek elmondta: reggel, valamivel 7 óra után érkezett a bejelentés a 107-es segélyhívóra. Egy férfi telefonált és azt mondta, bombát helyezett el az épületben. A rendőrök kiürítették az intézményt és már át is vizsgálták azt. A tűzszerészek semmit sem találtak.

Nem sokkal 11 óra előtt született meg az ítélet: a több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel megvádolt cégvezetőket felmentették. Fülöp Ágnes bírónő indoklása szerint a Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárépülete a speciális követelményeknek megfelelően épült. Védősánc illetve védőfal is volt mellette, a cég rendelkezett rendőrségi engedéllyel és tűzvédelmi szabályzatuk is volt. Eszerint a két, egymást követő robbanás létrejöttében a vádlottaknak nem volt bűntetőjogi értelemben szerepük. Mint azt a bírónő mondta, az érintettek nem követtek el bűncselekményt.

A Pyro-Technic Kft. törökbálinti telepén 2004. augusztus 5-én történt hatalmas robbanás. Hárman meghaltak, hatan megsebesültek, több mint 50 milliós kár keletkezett. Az ügyészség eredetileg a kft. négy vezetője ellen emelt vádat, amit a per végéig három vádlottal szemben tartott fenn. Az eredeti vád szerint a cég vezető munkatársai a biztonsági előírások megszegése miatt bűnösök több ember halálát okozó, foglalkozáskörében elkövetett, gondatlan veszélyeztetésben.

Az ítélet indoklásakor a bírónő beszélt arról is, hogy mindhárom áldozat a helyszínen veszette életét. Egyikőjüket a robbanás szó szerint darabokra szakította, több mint 50 méteres körzetben találták meg maradványait. A másik áldozat teste teljesen összeégett, harmadik társukat pedig egy vasdarab ölte meg, amely a tüdejébe fúródott.

Az ügyben hétfőn hangzottak el a perbeszédek. Maga az ügyész is a vádlottak felmentését kérte, mivel több szakértő is visszavonta véleményét az évek alatt. A védelem szerint az eset a magyar büntető igazságszolgáltatás történetében szinte példátlannak mondható, tekintve, hogy az ügyészség hét és fél év után jutott el odáig, hogy a vádat tarthatatlannak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik