Közélet

Hunvald meglovagolta a szakértő véleményét

Hunvald Györgynek jól jöhet az igazságügyi ingatlanszakértő véleménye, aki azt állítja, az önkormányzat gyenge alkupozícióban volt a kérdéses ingatlanok értékesítésekor.

A csütörtöki tárgyaláson tovább folytatódott az igazságügyi ingatlanszakértő, Turán Zsolt meghallgatása a Fővárosi Bíróságon. A Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara Elnöke azt mondta: miután az ingatlan eladójának anyagi helyzetétől nagymértékben függ az alkupozíciója, és az önkormányzatok anyagi helyzete közismerten szorongatott, alkupozíciójuk gyenge volt. Ráadásul a szakértő szerint a VII. kerület perben érintett része – ahogyan fogalmazott – csak egy vallási közösség számára fontos környék, a zsúfoltság, a rossz levegő, a leromlott állapotú épületek miatt nem sok tényező növeli az ottani ingatlanok forgalmi értékét.

A szakértő által elmondottakhoz kapcsolódva Hunvald György kiemelte: az önkormányzat nagyon gyenge pozíciója ellenére a kérdéses ingatlanértékesítésekkel több százmilliós pluszbevételt szereztek az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Ferencváros és Józsefváros ezzel szemben több milliárdot költött hasonló helyzetben a bérlők elhelyezésére.

A per november végén és december elején tanúk meghallgatásával folytatódik majd.

Az ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök. A másodrendű vádlott Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista politikus. Mindketten több mint két és fél éve vannak előzetesben.

A vád szerint hamis értékbecsléseket készíttettek, majd ezekkel megtévesztették a kerület képviselő-testülét. Megszavaztatták vele a pályázat nélküli, piaci ár alatti értékesítést. A kiválasztott vállalkozók Gál Györgynek személyesen jelezték a vételi ajánlatokat, majd az ingatlanonként 20-30 milliós vesztegetési pénzt is. Az ügyészség szerint Hunvald végig támogatta Gál ámokfutását, pedig tisztában volt vele, hogy az ingatlanokra lenne más vevő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik