Közélet

Izgatás miatt ítélték el a kukázásra biztató szociális munkást

A bíró szerint a rossznak tartott jogszabályokat nyilvánosan is lehet bírálni, ám amíg érvényben vannak, be kell tartani azokat.

Hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt ítélt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken egy szociális munkást, aki egy a józsefvárosi önkormányzat tiltó rendelete elleni márciusi demonstráción arra biztatta társait, hogy a performansz részeként kukázzanak.

A rendőrök több demonstrálót szabálysértés elkövetése miatt előállítottak, a kukázásra felhívó fiatalember ellen pedig vádat emelt az ügyészség. Ennek alapján néhány órás tárgyalást követően a PKKB első fokon, nem jogerősen kimondta a vádlott bűnösségét és három év próbára bocsátotta.

A bíró szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy minden elismerése a szociális munkásoké, a vádlottat nyilvánvalóan nem rossz szándék, hanem a hajléktalanok melletti kiállás vezette, a rossznak tartott jogszabályokat pedig bárki nyilvánosan is bírálhatja, ám amíg ezek érvényben vannak, azokat mindenkinek be kell tartania.

Az ügyről Pál Tibor, a Szociális Szakmai Szövetség Etikai Kollégiumának vezetője előzőleg a Hír24-nek azt mondta,hogy a rendőrség túlreagálta a helyzetet. Pál Tibor úgy vélte: kollégája akkor is szociális munkás maradhat, ha elítélik, de “inkább azokat kéne elmarasztalni, akik a kukázást szabálysértésnek minősítenék!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik