Belföld

Kocsis Máté nem engedné megalázni a hajléktalanokat

Új passzussal egészítené ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) a fideszes Kocsis Máté, aki büntetőjogi kategóriává tenné a kiszolgáltatott emberek - például a hajléktalanok - megalázását. Kocsis ugyanaz a politikus, aki rendőrökkel vitetné hajléktalanszállóra a fedél nélkül élőket.

Kocsis Máté – akit a közelmúltban neveztek ki a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referensének – kapcsolódó módosító indítványában azt javasolja, hogy a Btk. mondja ki: aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva, arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg -, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés lenne abban az esetben, ha az elkövető a megalázó magatartásra rábírás során ellenszolgáltatást ad vagy ígér, illetve a magát megalázó emberről felvételt készít, vagy ilyen felvételt hozzáférhetővé tesz a nagy nyilvánosság számára.

Kocsis Máté javaslata indoklásában azt írja, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek – például a hajléktalanok vagy szociálisan súlyosan hátrányos helyzetben lévő más emberek – lényegében “szórakozásból” történő megalázását, a méltatlan helyzetek felvételen rögzítését az állam nem tolerálhatja.

A politikus kapcsolódó módosító indítványa ahhoz a büntető tárgyú törvények módosítását kezdeményező kormányjavaslathoz érkezett, amely a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek előírná, hogy dolgoznia kell a jövőben, illetve megtiltaná, hogy a jogerősen elítéltek pénzt kapjanak a médiának adott nyilatkozataikért mindaddig, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik