Közélet

Tolvajok nyüzsögnek a temetőknél

Autófeltörések, zseblopások és trükkös lopások - a tolvajok így készülnek a Mindenszentekre és a Halottak napjára.

Az alkalmi tolvajok előszeretettel lecsapnak az őrizetlenül hagyott holmikra, például a kerékpárokra, csomagokra, vagy táskákra. A rendőrség óva int: még a legkisebb értékeket sem szabad a kocsiban hagyni, mert azért is képesek feltörni a zárat. Aki pedig kerékpárral érkezik, olyan helyen tegye le kétkerekűjét, ahol sok gyalogos mászkál. A könnyen leszerelhető alkatrészeket pedig mindenképpen vigye magával, legyen az egy sebességmérő, vagy csak egy kulacs. Ezeken felül a táskákra is oda kell figyelni: egy-egy sírra, vagy azok mellé tett darab ugyanis könnyen szemet szúr a tolvajoknak.

A zsebesek ellen a legegyszerűbb módszer, ha a pénztárca, az iratok és bankkártya biztos helyre, a kabát belső zsebébe kerül. A trükkös tolvajok pedig általában a jóhiszeműségre építenek. Szándékosan olyan helyzetet idéznek elő, amellyel elterelhetik kiszemeltjük figyelmét. Például segítséget ajánlanak, vagy útbaigazítást kérnek.

A rendőrök országszerte fokozottan készülnek az ünnepre, csak a fővárosban 1100 egyenruhást vezényeltek az utcára. Járőrökre kell számítani a temetőknél, azok környékén és az utakon is. Emellett ellenőrzéseket tartanak a pályaudvarokon, tömegközlekedési csomópontoknál is.

A rendőrség figyelmeztet arra is, hogy ezekben a napokban lényegesen megnövekszik a forgalom, ezzel együtt pedig számolni kell a türelmetlen, meggondolatlan sofőrökkel. Az egyenruhások azt javasolják, aki csak teheti, inkább válassza a tömegközlekedést.

Várhatóan a határátkelőhelyeknél is feltorlódnak majd a kocsik, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság például már délelőtt jelezte, hogy Röszkénél igen intenzív a forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik