Közélet

Novembertől kötelező a téli gumi

November elsejétől kötelező téli gumival közlekedni Romániában, ha az úttest havas, jeges vagy csúszós, tekintet nélkül arra, melyik évszakban járunk.

Az abroncsok vagy négyévszakosak legyenek, vagy szerepeljen rajtuk az “M+S” (sár és hó) felirat.

A 3,5 tonnásnál nehezebb áruszállítók és kisbuszok meghajtott kerekeire kell téli gumit vagy hóláncot szerelni, ha az időjárás rosszra fordul. Aki a szabályt megszegi, akár 20 büntetőpontot és 1340 lejnyi büntetést is kaphat, de ami még súlyosabb, hogy az autó forgalmiját is bevonják.

Ausztriában november 1-jétől április 1-jéig személyautóval csak akkor lehet belépni, ha mind a négy kerekén téli gumi, vagy legalább az egyik tengelyen hólánc van. A határ természetesen nyitott, de útközben bármikor ellenőrizhetik a rendőrök a téli felszerelést. A csomagtartóban érdemes könnyen és gyorsan felszerelhető hóláncot tartani, a nyári gumikkal közlekedők számtalan balesetet okoznak minden évben.

Szlovákiában is évszaktól függetlenül mindig kötelező a téli gumi, ha az utat jég vagy összefüggő hótakaró fedi. Szlovéniában november 15-től március 15-ig tart a téli szezon az utakon. Ebben az időszakban kötelező a téli gumi használata, sőt nagy havazásokkor a hóláncot is ellenőrizhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik