Közélet

Felére csökkentették a “magyarverők” büntetését

Jogerős ítéletével a Fővárosi Bíróság hétfőn hat vádlott tettét kevésbé súlyosan ítélte meg, mint első fokon márciusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Csupán egyetlen vádlottat ítélt el a hétből közösség tagja elleni erőszakért, a többieket garázdaságért marasztalta el.

Az ügyészség azért vádolt hét roma fiatalt közösség tagja elleni erőszakkal, mert azok 2009. szeptember 23-án a VIII. kerületben megtámadtak egy főiskolai hallgatót, többször fennhangon szidalmazva őt magyar volta miatt. A hét vádlottat a PKKB az idén március 3-án a vádnak megfelelően elmarasztalta, és összesen 30 évet szabott ki rájuk.

A bizonyítékok között figyelembe vették, hogy a támadók többször “buzi magyarnak” titulálták a sértettet. A Fővárosi Bíróság hétfőn ezt az ítéletet megváltoztatta, és csupán egy vádlottat ítélt el a hétből közösség tagja elleni erőszakért, a többiek  tettét garázdaságnak minősítette. Ezt Gyepes Katalin bírónő azzal indokolta, hogy csupán egy elkövetőnél egyértelműek a magyarellenes szidalmak.

A többiek nem a megtámadott fiatalember magyar származása miatt verekedtek, hanem azért, mert  úgy látták, hogy testvérüket, családtagjukat érte támadás, amikor a főiskolás önvédelmi fogásokkal és rugásokkal védekezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik