Közélet

Tudták a rendőrök, hogy baj van Csepelen, mégsem intézkedtek?

Az NNI nem válaszolt, a BRFK pedig kitért az elől a kérdés elől, hogy miért nem tettek semmit, ha már volt információjuk bűntettekről.

Nem lehetett kérdéseket feltenni azon a sajtótájékoztatón, melyen a Nemzeti Nyomozóiroda arról számolt be, hogy elásott emberi maradványokat találtak a XXI. kerületben – írja a hvg.hu. Mindez azután történt, hogy egy félig eltemetett, majd kiszabadult áldozat a rendőrségen beszámolt a vele történt borzalmakról.

A férfi vallomása nyomán egy állítólagos külföldi állampolgárt fogott el a rendőrség, két hajléktalan tettestársát pedig az NNI kerítette kézre. A banda tagjait csoportosan elkövetett rablással gyanúsítják, a kihantolt és még azonosítatlan holttestek ügyében pedig emberölés miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik eljárás.

A sikeres felderítésről szóló sajtótájékoztatón viszont az NNI-sek elejtettek egy arra utaló megjegyzést, hogy tavasz óta már tudták, hogy az Észak-Csepelen tanyázó hajléktalanok nagyon súlyos bűntetteket követnek el. Ezt igazolandó, elmondták, hogy április 14-én elkaptak három, a XXI. kerületben közértekre és sörözőkre “szakosodott” fegyveres bűnözőt. Ha viszont ez így volt, akkor fel kellett volna tűnnie annak, hogy a környék más negyedeiben sincs minden rendben, és időnként indokolt lett volna a terület ellenőrzése – fejti ki a hírportál.

A hvg által megkérdezett kriminológus szerint, ha a banda lefülelése után az ellenőrzést elmulasztották, az nagy hiba volt. De lehetséges az is, hogy az elejtett megjegyzéssel saját sikerük nagyságát akarták kidomborítani a nyomozók. “Arra viszont nem számítottak, hogy éppen ezzel rejtenek el egy olyan csapdát a történetben, amire a média rákérdezhet. Így lehet, hogy csak egy kommunikációs bakit követtek el” – vélekedett a szakember, aki arra hivatkozva kérte neve elhallgatását, hogy jelenleg a rendőrségnél nemhogy nem szerencsés a hibákról beszélni, hanem azzal szemben, aki mégis megteszi, retorzióval élnek.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy volt-e bármilyen ellenőrzés, melynek révén előbb kiderülhetett volna, mi folyik Csepel északi részén, az NNI nem akart válaszolni, a BRFK pedig azzal tért ki, hogy “ez most nem időszerű” – írja a hvg.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik