Közélet

Lelkipásztora szerint ártatlan a tömegmészárlás tervezésével vádolt joghallgató

A református pap úgy véli, hogy a most 23 éves fiatalember nem követne el ilyen rémtetteket.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint az ELTE volt joghallgatója elhatározta, hogy legkevesebb 22 embert megöl, egyet-egyet a saját, nyomorultnak érzett évei miatt. A vád szerint a családjában gyakran agresszív fiatalember úgy megverte nagyanyját, egy nyugalmazott bírónőt, hogy annak sérült arccsontját műtéttel sem tudták teljesen rendbehozni. Az ügyészség a volt joghallgatót 22 rendbeli emberölés előkészületével, súlyos testi sértés bűntettével és garázdasággal vádolja.

A vádlott kedden reggel először azt kérte Krecsik Eldoróda bírónőtől, hogy ismertesse a korábbi tárgyalási jegyzőkönyveket, amelyeket egyébként írásban megkapott. A fiatalember később, ügyvédje tanácsára, meggondolta magát, és így nem kellett ismertetni a több mint 60 oldalas jegyzőkönyvet. A vádlott azt is kérte, hogy amikor lelkiállapotáról és egészségéről hallgatnak meg szakembereket, zárják ki a nyilvánosságot vagy legalábbis a sajtó munkatársait. A kérést elutasították, hiszen a vádlott egészségi állapotával kapcsolatos információk, elsősorban a saját szájából, már többször elhangzottak a tárgyalóteremben.

A kedden meghallgatott tanúk között a Külső-Kelenföldi Református Egyházközösség lelkésze elmondta már gyermekkora óta ismeri a vádlottat, aki 6-7 évesen 15-20 versszakot is könnyen elsajátított. A lelkész szerint a fiatalember rendkívüli intellektusú, és gyermekkori viselkedése alapján nem valószínű, hogy “ilyesmit elkövetne”.

Annak a háznak a gondnoka, amelyben az akkoriban ott lakó vádlott lövésével riadalmat okozott, azt mondta, a fiatalember soha nem volt erőszakos, durva, mindig udvariasan viselkedett. A gázpisztolyos próbalövés után a gondnoknőtől is bocsánatot kért.

A tárgyalás május 26-án folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik