Közélet

Nőkereskedelem miatt 12 évet kapott az alezredes

Az egykori orosz hírszerző 12 évig tartó börtönbüntetést kapott, valamint megfosztották rangjától.

Egy moszkvai katonai bíróság hétfőn 12 évig tartó börtönbüntetéssel sújtotta az orosz katonai hírszerzés egyik tisztjét, emberkereskedelem miatt. A perben rajta kívül még tíz embert ítéltek el, akik a nyomozók szerint volt szovjet tagállamokból szállítottak prostitúcióra kényszerített nőket legalább hét európai és közel-keleti országba.

A nyomozást vezető Vitalij Danilov közlése szerint “példanélküli” döntés született a moszkvai katonai bíróságon, ahol “egy nemzetközi bűnszervezet 11 tagját ítélték el” emberkereskedelem miatt. Az elítéltek között volt Dmitrij Sztrijkanov, az orosz katonai hírszerzés alezredese is, aki a szervezet egyik kulcsfontosságú tagja volt.

A hírszerző tiszt mellett orosz, moldovai és izraeli állampolgárokat ítélt el a moszkvai bíróság. A nyomozók szerint a csoport 1997 és 2007 között majdnem 130 nőt rabolt el Moldovából, Ukrajnából, Üzbegisztánból és Oroszországból. A nőket prostituáltnak adták el egyebek mellett Olaszországban, Németországban, Izraelben és az Egyesült Arab Emírségekben.

A csoport ellen két éven át gyűjtötték a bizonyítékokat. A nyomozás alatt felfedeztek egy műhelyt is, ahol hamis személyazonossági iratokat gyártottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik