Közélet

13 évet kapott az idős áldozatát bántalmazó román férfi

Gázpisztollyal többször rálőtt áldozatára, s egy teleszkópos bottal, "viperával" is bántalmazta a hetvenesztendős lajosmizsei férfit.

A korábban lopás miatt büntetett 38 éves resicabányai férfi 2004 óta élt Magyarországon. Lajosmizsén bérelt egy házat, és a településen, valamint a környéken végzett alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Látásból ismerte az egyik tanyán élő későbbi áldozatát, tudta az idős férfiról, hogy házastársával rendezett anyagi körülmények között élnek, és az asszonyt hosszabb ideje kórházban kezelik.

2009. december 15-én az estére leittasodott vádlott elhatározta, elmegy a férfi házához, hogy értéktárgyakat, elsősorban szerszámokat szerezzen. Magához vett egy teleszkópos fémbotot, úgynevezett “viperát” és egy gázpisztolyt. A vádlott megpróbált észrevétlenül bejutni az épületbe, de a sértett meglátta, rákiáltott. Ekkor a vádlott a gázpisztollyal közelről a sértett arcába, majd kétszer a mellkasára lőtt. Dulakodni kezdtek, a támadó ököllel, majd a “viperával” többször megütötte a sértettet, aki segítségért kiáltozott, azért a vádlott befogta a száját és az orrát, miközben a nyakát is szorította. A verekedés közben a vádlott letépte áldozatának aranyláncát.

A segélykiáltásokra felfigyelt az áldozat szomszédságában lakó házaspár. Rákiáltottak a támadóra, a férfi megpróbált az áldozat segítségre sietni. A vádlott nekitámadt, dulakodni kezdtek, és a támadó újabb két, célzás nélküli lövést adott le a gázpisztollyal.

A vádlott végül megfutamodott, s menekülés közben a “viperával” igyekezett távol tartani az őt üldöző szomszédot. Időközben az asszony értesítette a rendőröket, ők nem sokkal később elfogták a támadót, és megtalálták nála a 35 ezer forintot érő arany nyakláncot.

A bíróság szerint az idős férfi a bántalmazás következtében akár halálos sérülést is elszenvedhetett volna, ezt a vádlott előre felmérhette, és a súlyosabb következmény elmaradása nem rajta múlott. Az idős férfi életét csak az mentette meg, hogy kiáltásait meghallották a szomszédok, s segítségére siettek – hangsúlyozta az ítélet indoklásában Hegedűs István tanácsvezető bíró.

A Szegedi Ítélőtábla nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottat kedden, jogerősen 13 év fegyházbüntetéssel sújtotta, és tíz évre kitiltotta a Magyar Köztársaság területéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik