Közélet

Forgalmi adóval trükközött a cukor-nagykereskedő

Az adóigazgatás több mint 127 millió forint áfahiányt tárt fel egy cukor-nagykereskedő cégnél, és feljelentést tett a NAV Bűnügyi Igazgatóságánál.

A budapesti székhelyű kft. saját gyártású “számlákkal” próbált nyerészkedni. Az adóhatósági ellenőrzés során kiderült, hogy az adózó jelentős értékű kristálycukor szabadforgalomba helyezését indítványozta egy EU-tagállamban, ugyanakkor az értékesítést terhelő adót annak ellenére sem vallotta be, hogy a számlákat kiállította és azok ellenértékét a vevő – a ténylegesen megvalósult gazdasági események tükrében – ki is fizette.

Az adóvizsgálat során a revizorok olyan számlákra bukkantak, amelyek állítólagos kibocsátói az adózóval tényleges gazdasági kapcsolatban nem álltak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága pénteken. Sem a céget, sem annak ügyvezetőjét nem ismerték, emellett más formátumú számlát használtak, mint amilyenre az ellenőrök bukkantak a cukorkereskedőnél. A fiktív bizonylatokról – amelyekről a nagykereskedő nyilatkozni sem volt hajlandó – az is megállapítható volt, hogy egyazon számlázó programmal generálták azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik