Közélet

Geréb Ágnes felmentését kérte ügyvédje

Egyetlen vádpontban sem állapítható meg Geréb Ágnes bűnössége - mondta a vádlott ügyvédje csütörtöki, védői perbeszédében.

Közben Geréb Ágnes – vádlott társaival együtt – eljárási kegyelmet kért.

Az ügyészi perbeszédek február 15-én hangzottak el. Az ügyész akkor nem módosította az eredeti vádat gondatlanságból elkövetett emberölésre, hanem felfüggesztett szabadságvesztést és foglalkozástól való eltiltást indítványozott.

A csütörtöki tárgyalás elején Cserni János bíró azt mondta, csak akkor hirdet ítéletet a perben március 24-én, ha addig a köztársasági elnök nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek és négy társának. Geréb Ágnes védője, Pelle Andrea perbeszéde elején azt mondta, ha nincs az a több ezer nő, aki az intézeten kívüli szülést választja, akkor nem született volna meg március elején a kormányrendelet az otthonszülésről. Az ügyvéd szerint nem igaz, hogy Geréb Ágnes és társai nem voltak kellően felkészültek a 2003 karácsonyán történt tragikus ikerszülésnél. Mint mondta, az ikerterhesség alatt szövődmények nem voltak, és komplikáció sem volt várható, a vádlottak pedig rendelkeztek a megfelelő végzettséggel és szakmai gyakorlattal. A másik esetben, ami 2007 szeptemberében történt, nem állapítható meg az, hogy Geréb Ágnes szakszerűtlen műfogást alkalmazott – fogalmazott Pelle Andrea. Hozzátette: a harmadik ügyben, amely 2007 októberében történt, amikor kivérzett egy kismama, akkor sem szegett meg védence egyetlen szabályt sem. A védelem mindezek alapján mind az öt vádlott felmentésért kérte.

Geréb Ágnes az utolsó szó jogán azt mondta, ha ez nem verbális jog lenne, akkor most gyertyát gyújtana azokért az újszülöttekért, akik nem otthonszülés körülményei között szenvedtek oxigénhiányos károsodást, illetve haltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik