Közélet

14 évet kapott az újpalotai és zuglói bankrabló

A 40 éves férfi egyik akcióját a bíróság terrorcselekménynek minősítette, mert túszt ejtve követeléseket is megfogalmazott a rendőrség felé.

Az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság tavaly júniusban még csak 11 év fegyházbüntetésre ítélte N. István Zsoltot, ám a Fővárosi Ítélőtábla ezt csütörtökön további három évvel súlyosította személyi szabadság megsértése, a túszejtés miatt.

A férfi először 2005 júniusában rabolta ki a XV. kerületi Zsókavár utcai bankfiókot, majd a “sikeres” akción felbuzdulva augusztusban még egyszer visszatért, és ismét kifosztotta a pénzintézetet. A két újpalotai rablás során összesen mintegy 2 millió forintot zsákmányolt. A második rablás során a férfi az egyik biztonsági őrtől elvette a fegyverét is.

Néhány évvel később, 2009 májusában azzal a pisztollyal rabolta ki a XIV. kerületi, Nagy Lajos király úti bankot, ám az itt megszerzett 8 millió forinttal nem tudott távozni, mert a rendőröknek sikerült elfogniuk. (Jogi értelemben a rablás “befejezettnek” minősül, akkor is, ha az elkövető nem tud elmenekülni, ám a pénzt már magához vette.)

A tárgyaláson a védő vitatta a terrorcselekmény elkövetését, de a bíró az ítélet során arra mutatott rá, hogy ha egy túszejtés során állami szerv, vagy a hatóságok felé fogalmaznak meg követeléseket, akkor az ilyen minősítést kell hogy kapjon.

N. István Zsolt az utolsó bankrablásnál – menekülése érdekében – egyebek mellett rendőrautót kért.

A férfi jelenleg is börtönbüntetését tölti; egy másik ügyben ugyanis megrontás miatt már hét év szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik