Közélet

Fegyelmi indul a gyermekotthonban történt tragédia miatt

Egy kisfiú meghalt, miután ráesett egy szekrény. A belső vizsgálat szerint a bútort a felújítás után nem rögzítették rendesen a falhoz.

A súlyos gyermekbaleset november 19-én történt a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonban: szekrény dőlt egy 3 és fél éves kisfiúra, aki olyan súlyosan megsérült, hogy pár nappal később meghalt. A gyermekotthon igazgatója – hogy tisztázzák a baleset körülményeit – belső vizsgálatot rendelt el.

Eszerint akkor, amikor a szekrény rádőlt a kicsire, a gyermekotthoni csoportban összesen hét gyerek tartózkodott az oda helyettesítőként beosztott nevelővel. A nevelő – aki egyébként több mint 25 éve az intézmény dolgozója – délután 1 órakor kezdte meg a szolgálatot. A baleset idején egy másik gyermekkel foglalkozott a nevelői szobában, a többiek ekkor a nappaliban illetve a szobájukban voltak, játszottak és tv-t néztek.

Az érintett kisfiú valószínűleg valamilyen játékért ment át két testvérével a közös szobájukba, majd megpróbált felmászni a fal mellett álló könyvespolcra, amely ettől rázuhant. A nevelőnek az egyik csoporthoz tartozó gyermek szólt arról, hogy mi történt, aki ezután kiszabadította a sérült kisfiút a bútor alól majd segítséget hívott. A mentők kiérkezéséig a gyereket próbálták mesterségesen lélegeztetni, de a kicsi nem nyerte vissza eszméletét.

A belső vizsgálat megállapította, hogy az otthonban lezajlott felújítási-festési munkák után a szekrényeket és a polcokat nem rögzítették rendesen a falhoz, és a csoportban dolgozó munkatársak sem jelezték a munkavédelmi bejáráson vagy attól függetlenül, hogy valamelyik bútordarab mozog, vagy balesetveszélyes lenne. Az intézmény igazgatója a feltételezhető mulasztások miatt fegyelmi eljárást rendelt el több munkatársa ellen.

A balesettel összefüggésben egyébként a fenntartó azonnali hatállyal elrendelte valamennyi fővárosi gyermekvédelmi intézményben a rendkívüli balesetvédelmi felülvizsgálatot, különös tekintettel a bútorok biztonságos rögzítésére. A vizsgálatokat az intézményekben már elvégezték, és a szükséges rögzítések is megtörténtek már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik