Közélet

Móri per: a vád súlyosbítást, a védelem új eljárást kért

A móri bankrablással korábban megvádolt Hajdú László ügye csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott.

Hajdú Lászlót – aki a közelmúltban Kovácsra változtatta nevét – korábban a nyolc halálos áldozatot követelő 2002-es móri bankrablás egyik elkövetőjeként tartották számon, nyolc éve fogva tartják, ezalatt, az elsőfokú büntetőper megismétlése miatt már két elsőfokú ítéletben is elmarasztalták: 15, illetve 17 év szabadságvesztéssel sújtották rablás miatt, ám a móri ügyben egyszer sem mondták ki bűnösségét. Időközben megkerült a két valódi elkövető, Weiszdorn Róbert és a fogva tartása során öngyilkos lett Nagy László, így Mórral kapcsolatban már nem is vádolják Hajdút.

Hajdú vádlott-társa – a szintén nyolc éve fogva tartott Kaiser Ede – még rosszabbul járt a móri ügyben, jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélték Mór miatt és meg is kezdte annak letöltését. Jelenleg perújítási eljárása van folyamatban, melynek másodfokú tárgyalása várhatóan decemberben kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán, a másodfokú döntésre feltehetően jövő év elején kerül sor. Miután azonban számos minősített rablásban Kaiser beismerte bűnösségét, várhatóan még éveket kell rács mögött töltenie.

Hajdú megismételt másodfokú büntetőperében csütörtökön az ügyész mégis a 17 éves szabadságvesztés súlyosbítását kérte a táblától. Perbeszédében azzal érvelt, hogy Hajdú bűnözői életmódot folytatott és készült az újabb és újabb bűncselekmények elkövetésére.

Ugyanakkor a védelem elsősorban a Fővárosi Bíróság megismételt eljárásban született elsőfokú ítéletének hatályon kívül helyezését és új, immár harmadik elsőfokú eljárás lefolytatását kérte megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt.

Az ügyvéd szerint a 2008-ban kiszabott 17 év fegyház eltúlzott már csak azért is, mert a 2005-ös elsőfokú eljárásban még 15 évet szabott ki a Fővárosi Bíróság.

Az egyik vádponttal kapcsolatban, ahol egy trükkös, koccanásos rablásnál Hajdú jelenlétében Kaiser használta a tőle korábban kapott hangtompítós pisztolyát, az ügyészség úgy véli, Hajdú nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletének bűnsegédje. A védelem szerint viszont csupán egy rablás társtettese. Amennyiben a tábla nem utasítja új eljárásra a Fővárosi Bíróságot, hanem érdemi, jogerős ítéletet hoz, döntő jelentősége lehet annak, hogy ebben a vádpontban milyen minősítést alkalmaz. Amennyiben Hajdú tettét nem élet elleni cselekménynek, csupán rablásnak ítéli, jelentősen csökkenhet az első fokon kiszabott 17 éves szabadságvesztés. Ezzel összefüggésben indítványozza másodlagosan a védelem a büntetés lényeges enyhítését.

A tábla január 20-ra tűzte ki a másodfokú határozat kihirdetését Hajdú alias Kovács László ügyben.

Az egyetlen, jelenleg Mórral vádolt személy, Weiszdorn Róbert ügyében várhatóan december 9-én hirdet jogerős ítéletet a tábla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik