Közélet

Kommandósok rohamoztak meg egy egész városrészt

Az akcióban több mint két és félezer rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos katona vett részt.

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohamozta meg helyi idő szerint vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedében.

Helyszíni tudósítások szerint ez az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe.

A riói katonai rendőrség főnöke kisvártatva közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favellában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a banditák nem reagáltak a szombati ultimátumukra, s nem voltak hajlandók feladni magukat.

Morro do Alemao része a több negyedet magába foglaló Complexo do Alemao városrésznek. A favellakomplexum a Commando Vermelho (Vörös Kommandó) – a legnagyobb riói bűncsoport – uralma alatt állt. A biztonsági erők csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a szomszédos, ugyancsak e bűnszövetkezett által ellenőrzött Vila Cruzeirót, és mintegy 200 drogcsempész akkor a Complexo do Alemaoba menekült.

Brazíliában 2014-ben labdarúgó-világbajnokság lesz, a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogát pedig Rio de Janeiro kapta meg. A brazil kormány ezért kíméletlen harcot hirdetett a garázdálkodó bűnbandák kifüstölésére, és távlati célja, hogy megfelelően biztonságossá tegyék az elkövetkező években a nagyvárost.

A vasárnap kezdődött műveletben eddig 35-en, jobbára bűnözők, vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik