Közélet

Még nyolc évet kapott a rendőrgyilkos

Erőszakos bűncselekmények miatt nyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta jogerősen csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla Engel Zoltánt.

Engel Zoltánt 2005 áprilisában rendőrgyilkosság miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, és 33 évben határozta meg a bíróság a feltételes szabadlábra bocsáthatóság időtartamát. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése alapján a most kiszabott fegyházbüntetését csak azt követően kezdheti meg.

A per tárgyát 2002-ben, tehát még a 2003-ban történt rendőrgyilkosságot megelőzően elkövetett bűncselekmények képezték. Az ítélőtábla bűnszövetségben, fegyveresen és jelentős értékre elkövetett rablás, valamint ugyancsak bűnszövetségben, fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt mondta ki bűnösnek Engel Zoltánt.

Az eljárást azért most zárta le az ítélőtábla, mert bár ebben az ügyben 2005-ben már elsőfokú ítélet született, 2006-ban a táblabíróság megalapozatlanság miatt új eljárást írt elő.

A Pest Megyei Bíróság tavaly decemberben hirdette ki a megismételt eljárásban az elsőfokú ítéletét. Ebben az elsőrendű Szabó Ferencet felbujtóként öt év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, de ezt a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön 6 és fél évre módosította és kizárta a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből, amiért a cselekményt bűnszövetségben követték el társával.

A másodrendű Engel Zoltán büntetésének mértékét a táblabíróság a megyei bírósággal egyezően 8 évben határozta meg. Esetében az indoklás szerint az időmúlásra és az egészségi állapotára tekintettel nem súlyosbította jelentősen a szabadságvesztés mértékét az ítélőtábla. Engel Zoltán 2003 májusában egy fővárosi villa kirablására készülve tűzpárbajba került az őt leleplezni szándékozó rendőrökkel, és ennek során halálos lövéseket adott le Borsos József rendőrtisztre. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült, azóta tolószékbe kényszerült.

A csütörtöki jogerős ítélet alapján Engel Zoltán tettesként, vádlott-társa, Szabó Ferenc felbujtására bűnszövetségben két fegyveres rablást követett el, amelyek közül az egyik kísérleti szakban maradt.

Az ügy előzménye, hogy a két férfi még 2002-ben szövetkezett, hogy Szabó Ferenc tehetősebb ismerőseitől szereznek pénzt. Engel Zoltán koccanásos balesetnek álcázva arra bírta rá a sofőröket, hogy üljenek be az autójába, amíg kitöltik a baleseti űrlapot. Amikor ez megtörtént, fegyvert fogott rájuk és értékeiket követelte.

Kétszer próbált ilyen módon pénzt szerezni Engel, de csak az egyik bűncselekmény sikerült, akkor kétmillió forintot zsákmányolt, a másik esetben dulakodás alakult ki és Engel elmenekült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik