Közélet

Életfogytiglan a kalocsai horogkeresztes gyilkosnak

A kalocsai férfi 2009 áprilisában több késszúrással megölte barátnőjét.

A korábban garázdajellegű bűncselekmények miatt már kétszer büntetett 23 esztendős férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a táblabíróság, s kimondta, feltételesen legkorábban harminc év múlva szabadulhat büntetéséből.

A nőtlen, gyermektelen vádlott, aki Kalocsán dolgozott hentesként, 2007 márciusától létesített szorosabb kapcsolatot a későbbi sértettel. Ez nem volt zavartalan, a lányt többször megcsaló férfi gyakran féltékenykedett, holott erre a sértett nem adott okot. A vádlott emiatt gyakran veszekedett a sértettel, igyekezett megszabni neki, milyen ruhákat hordjon, kikkel találkozzon, és előfordult, hogy nyilvános helyen is felelősségre vonta.

A férfi albérletében nemzeti szocialista jelképeket helyezett el a falon, horogkeresztes karszalagja is volt, valamint önvédelmi célra még korábban két kést is vett. A neonáci eszmék iránt érdeklődő vádlott a számítógépén is tárolt a nemzetiszocialista ideológiát hirdető írásokat, képeket, s egy olyan videofelvételt is, amelyen két orosz neonáci lefejez egy kaukázusi embert.

2009 áprilisában a nő közölte vádlottal, hogy szakítani akar vele. A férfi április 20-án öngyilkossági szándékkal nyugtatókat vett be és alkoholt ivott rá, később találkozott a lánnyal, akivel megbeszélte, este albérletében találkoznak. Ezt követően a vádlott hazament és további jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztott.

A nő este meg is érkezett a lakásba, ahol a vádlott egy tőrkéssel hasba, majd hátba szúrta. A földre rogyó lány testét az ágyra emelte, kétszer megütötte, és több metszéssel átvágta nyakát. Megpróbálta levágni a nő fejét, de ez nem sikerült neki. Később a már halott, hason fekvő sértett hátára a férfi túlélőkésével horogkeresztet rajzolt. Ezután leszedett egy náci lobogót a falról, amellyel letakarta a holtestet és egy szőnyeget is ráterített.

Ezután a férfi elment édesapjához, ahol beszélt tettéről, együtt bementek rendőrségre, ahol a vádlott beismerő vallomást tett.

A vádlott a tárgyaláson bocsánatot kért az áldozat és saját szüleitől, a lány minden barátjától és ismerősétől. A férfi már az ítélethirdetés után azt is kijelentette, a kiszabott büntetést egyáltalán nem tartja eltúlzottnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik