Közélet

Bevallotta az orvos, hogy segített pácienseinek meghalni

A brit orvos mintegy húsz betegének - köztük saját fiának - aott be halálos adag fájdalomcsillapítót.

A 75 éves Howard Martint 2005-ben felmentették a vád alól, hogy megölte három betegét. Működési engedélyét azonban ezt követően visszavonták, most pedig a The Daily Telegraph című napilapban szombaton megjelent vallomása alapján a hatóságok fontolgatják ügyének újbóli megnyitását.

Martin, aki videonyilatkozatban ismerte be ténykedését, elmondta, hogy nem bánta meg, amit tett. Állítása szerint keresztényi könyörületből segített véget vetni a fájdalomtól sújtott páciensek szenvedéseinek.

“Tiszta a tudatom, semmitől nem félek” – mondta el az otthonában adott interjúban.

Felidézve döntését, hogy véget vet fia, Paul életének – aki rákban szenvedett 1988 májusi halála előtt -, Martin feltette a kérdést: “mi mást tehettem volna érte, mint biztosítani a méltóságát?”

A brit orvosi tanács azonban “teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette viselkedését, és hangsúlyozta, hogy egyes esetekben nem volt bizonyíték arra, hogy a páciensek szenvedtek. És míg az általa beinjekciózott 18 páciens közül soknak csak napjai lettek volna hátra, legalább egy beteg – a 74 éves Harry Gittings – felépülhetett volna nyelőcsőrákjából, ha nem kap 200 milligramm diamorfint Martintól. Az orvos tette után azt állította a családnak, hogy Gittins rákja átterjedt. A 2005-ös eljárásban az 59 éves Frank Moss, valamint a 74 éves Stanley Weldon halála miatt is megvádolták az orvost, akit akkor felmentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik