Közélet

Megkezdődött a Cozma-ügy tárgyalása Veszprémben

"R. Sándor nagy erővel szíven szúrta a sportolót. Sz. Iván és N. Győző a földre zuhant Cozmát még kétszer fejbe és hátba rúgta."

Megkezdődött a Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán a Veszprémi Városi Bíróságon. A tárgyaláson megjelent 25 vádlott közül tízen vannak előzetes letartóztatásban, őket kommandósok vezették elő.

Az ügyész csaknem egy órán át ismertette a vádiratot. A csoportosan elkövetett garázdaság bűnperének iratanyaga 17 ezer oldalnyit tesz ki. Ebben az ügyben a bíróság 318 tanút és több szakértőt hallgat majd meg.

Az ügyész ismertetése szerint 2009. február 7-én este Enyingen gyűlt össze R. János házánál a Dunántúl különböző településeiről mintegy 25 személy, és egy korábbi sérelmet akartak aznap este Székesfehérváron megtorolni. A terepszemlére Székesfehérvárra előreküldött emberük azonban egyetlen szórakozóhelyen sem találta azt a személyt, akin elégtételt akartak venni. Így a velük lévő veszprémi testvérpár – B. Csaba és B. Iván – javaslatára Veszprémbe mentek szórakozni; nyolc autóval konvojban érkeztek a bakonyi megyeszékhelyre.

A 25 tagú ittas csapat azonnal a “kihívóan közösségellenes” viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, szidalmazták, lökdösték a vendégeket, erőszakosan léptek fel, a hölgyeket pedig fogdosták. A pincehelyiségben lévő diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és P. Gábor minden ok nélkül verekedést kezdeményezett az ott-tartózkodó kézilabdás sportolóval, Marian Cozmával szemben. N. Győző hátulról meglökte Marian Cozmát, majd amikor az megfordult, azonnal megütötte. A sportoló bántalmazásába mind a négyen bekapcsolódtak, s kicsit később B. Csaba is csatlakozott hozzájuk.

Marian Cozma segítségére siettek sportolótársai, Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski, de a sorozatos támadásoktól földre eső Marian Cozmát egyidejűleg mind az öt támadója ütötte és rugdosta. Marian Cozmát R. Sándor egy késsel közepes erővel érintőlegesen a bal veséjén megszúrta, majd a kést eltette – mondta az ügyész, hozzátéve: a szúrás kisebb sérülést és kisebb vérzést okozott.

Marian Cozmának és sportolótársainak sikerült kimenekülniük az utcára, ahová azonban R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván követték őket, és a ház előtt körülvették, majd több irányból támadták és ütötték Marian Cozmát. A sportoló a kezeivel széles kaszáló mozdulatokat téve és rúgásokkal védekezett, s ettől R. Sándor megtántorodott, Sz. Iván pedig hanyatt esett. Majd mindketten felpattantak, s N. Győzővel, P. Gáborral és B. Csabával együtt a Patrióta lokál kijáratával szemközti épület falához szorították Marian Cozmát, s amikor ő védekezésül felemelte a kezét, R. Sándor ekkor – a diszkóban már használt késsel – nagy erővel szíven szúrta a sportolót. Sz. Iván és N. Győző a földre zuhant Cozmát még kétszer fejbe és hátba rúgta. A sporttársához lehajoló Zarko Sesumot pedig N. Győző nagy erővel fejbe rúgta, majd egy késsel Ivan Pesicet vesén szúrta. Ezután többedmagukkal Uros Vilovskit kezdték kergetni, ám nem érték utol, és visszatértek a lokálhoz.

Az ügyész ismertetése szerint a garázda banda a szórakozóhelyről törve-zúzva, a vendégeket fellökve és 51 ezer forintos számlát hátrahagyva távozott, és azt kiabálták: “ki kér még?”. R. Sándor ugyanakkor tett olyan kijelentést is: “vedd elő a pisztolyt”.

R. Sándor és N. Győző ugyanazon autóval távoztak, s a 8-as főúton R. Sándor egy kést adott át barátjának – mondván, hogy azt használta -, mire N. Győző a kést megtörölte, majd Várpalota térségében kidobta a kocsiból. A kés a nyomozás során nem került elő.

R. Sándor és N. Győző Budapestre utaztak, ahol kocsit kértek kölcsön, majd Ausztriába távoztak, ahol elfogta őket a rendőrség.

A vádirat szerint az ügyészség R. Sándort és Sz. Ivánt kitartottsággal is vádolja, prostituáltaktól éveken át több millió forintot kasszíroztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik