Közélet

Egymilliót kért a korrupcióval megvádolt ügyész

Az ügyész állítólag azt ígérte, ha fizetnek a vádlottak, nem kerülnek börtönbe.

Egymillió forintot kért a korrupcióval vádolt egykori ügyész, Varga Gergely a bíróság folyosóján egy ügy vádlottjaitól azért, hogy ne juttassa őket börtönbe – erről tanúként vallottak az ügyész büntetőperében hétfőn a Fővárosi Bíróságon a másik ügy vádlottjai. Egyikük tanúként elmondta, hogy két éve a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján a tárgyalás előtt odalépett hozzá és társához az ügyész, Varga Gergely azzal, hogy ha fizetnek neki fejenként egymillió forintot, akkor felfüggesztett, vagy az addig előzetesben töltött tíz hónapnál nem hosszabb letöltendő szabadságvesztést indítványoz perbeszédében.

A rablással, kifosztással és más bűncselekményekkel vádolt két férfi azonban elhárította az ügyész ajánlatát. Egyikük hétfőn a bíróságon elmondta, hogy azért, mert egyfelől bíztak felmentésükben, másfelől pedig úgy vélték, hiába mondanák el a történteket, egy ügyésszel szemben úgysem adnának nekik hitelt a hatóságok.

“Nézze! Ő egy ügyész, én egy utolsó senki. Orvosok között dolgozom, véd- és dacszövetség van itt is, ott is” – mondta a bírónak a volt egészségügyi dolgozó arra a kérdésre, hogy miért csak több mint egy év múlva – akkor, amikor Varga Gergely már előzetes letartóztatásban volt vesztegetés gyanújával – fordultak a nyomozó ügyészséghez.

A két férfi az ügyész ajánlatának elhárítása után első fokon sokéves szabadságvesztést kapott, a Fővárosi Bíróság azonban ezt másodfokon hatályon kívül helyezte, és az ügyben új elsőfokú eljárást rendelt el.

A megvádolt ügyész hétfőn a Fővárosi Bíróságon – ahogy a vádak túlnyomó többségét, úgy ezt is – tagadta, és állította, hogy szóba sem állt a két férfival; szembesítésük a tárgyaláson eredménytelen maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik