Közélet

Kurtítja a pénztárak nyitvatartását a BKV?

Mikor a BKV bevezette az új bérletet, sorra jelentek meg cikkek az Indexen és máshol, hogy hónap elején kevesebb pénztár üzemel, amik rövidebb ideig tartanak nyitva. Ez azért volt jó, mert a BKV így akarta rátukmálni az emberekre az új bérletet, így akarta elérni, hogy mindenki hónap közepén vegye meg. Most sincs ez másképp:

Kedves Figyelő!

Úgy gondoltam, megosztanék Veletek egy észrevételt. Néhány nappal ez előtt észrevettem, hogy lejárt a bérletem. Ez hétfő este volt, másnap reggel 9-re pedig orvoshoz kellett mennem, amit 3 átszállással tudok megoldani. Mivel a Pöttyös utcánál nincs jegy-és bérletpénztár (!), ezért reggel korábban indultam el, hogy majd egy megállót lesétálva az Ecseri útnál vásároljak bérletet.

(Hozzátenném: diákból vagyok, nem élek a szüleimmel, alkalmi munkákból illetve a párom segítségével tartom el magam, és a szülői támogatás is véges, kiadás viszont van bőven, ennek ellenére már hat éve nem volt olyan hónap, hogy ne lett volna érvényes bérletem. A 3.250 Ft-ot egyáltalán nem tartom soknak a bérletért – sőt -, hiszen nap mint nap maximálisan kénytelen vagyok kihasználni a BKV szolgáltatásait, de így is előfordul, hogy csak szűkösen jön ki a költségvetésemből.)

Ezen az ominózus napon úgy indultam el, hogy még 5 nap volt a fizetésemig, és fillérre ki voltam számolva: annyi volt nálam, hogy ki tudjak fizetni egy bizonyos orvosi vizsgálatot, és hogy meg tudjam venni a szóban forgó bérletet, plusz kb 150 forint. A Pöttyösnél a Relay-ben csak vonaljegyet lehetett kapni, arra pedig nem futotta, ezért azzal nem is próbálkoztam. A sétával sem volt különösebben bajom, hisz időben indultam el. Az Ecserinél fogadott az első nagyobb meglepetés: A bérletpénztár zárva. Nagyszerű, gondoltam magamban, 8 óra, csúcsforgalom, így mégis hol vegyen a környék lakója bérletet?! Semmi gond, továbbcammogtam a Népligetig, ekkor már kissé késésben voltam, hiszen ezzel mégsem számoltam, de bliccelni nem állt szándékomban. A Népligetnél a látvány már kevésbé lepett meg: az egy szem működő kasszánál legalább 25 ember várakozott. Ettől nagyon bepipultam, és úgy döntöttem, lesz ami lesz, felszállok a következő villamosra és kénytelen leszek kb. 8 megállót bliccelni. Nyilván most is lesz olyan, aki csak a “bliccelést” veszi észre az egész cikkből – annak csak gratulálni tudok – , de egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy ennyit késsek. Még akkor sem, ha én utálom legjobban azt az érzést, amikor tisztában vagyok vele, hogy helytelenül cselekszem. Kérdezném, hogy ha a BKV nem biztosít normális lehetőséget a bérletvásárlásra, akkor miért én vagyok a hibás? Hazafelé már nem kellett rohannom, így volt időm elsétálni a Bosnyákig, kivárni egy kisebb sort és megvenni a bérletet. Persze ez az egész nem bosszantana ennyire és most nem lenne téma, ha mondjuk a Pöttyösnél lenne bérletpénztár, vagy legalább az Ecseri úti ne lett volna zárva. És még így is “szerencsém” volt, mert az 1-esen nem volt ellenőr.

Aki ebből csak azt képes leszűrni, hogy a bérletpénzen miért nem vettem gyűjtőjegyet, ha nem akarok bliccelni, annak annyit mondanék: igenis, vannak emberek, akik fillérre ki vannak számolva a hónap végén. És hiába vettem volna gyűjtőjegyet, nem lettem volna sokkal előrébb, mivel egy nap legalább öt alkalommal használok BKV járművet, ki lehet számolni: két nap múlva ott vagyok, hogy sehol: se pénz, se jegy, se bérlet, mert ugye ilyesmit kajajegyből nem lehet venni… Hiába szeretnék becsületes lenni és megvenni a bérletet, amíg megtehetem, ha a BKV nem biztosít erre megfelelően lehetőséget. De a pótdíjazás, az megy – sőt, kicsit úgy érzem, mintha azért lenne ez így kitalálva, mert a BKV-nak mostanában jobban megéri pótdíjazni, mint bérletet árusítani!

Még élénken él bennem az a 4 évvel ez előtti eset, amikor még olyan bérletet vettem, ami elsejétől volt érvényes a következő hónap ötödik napjáig, mert az ugyanannyiba került, mint a másik, viszont jobban megérte – most már ez sincs… -. Viszont egy lábtörés miatt ez felborult, ezért naptól napig vettem bérletet, egészen április 30-ig. Mivel a bérletem előző nap járt le és másnap már május volt, májusi bérletet kértem a Határ úton. Így gyakorlatilag aznapra valóban nem volt érvényes bérletem, de azt azért nem gondoltam, hogy emiatt kvázi tolvajként fognak kezelni. Merthogy a Népligetnél nagyjából ez történt. Az ellenőr megállított, nem is akartam elszaladni. Tudtam, hogy hibás vagyok, de megmutattam neki mindkét bérletet, hogy nézze már meg, kifizettem ugyanazt az összeget, nehogy már azt higyje, hogy én meglopok akárkit is. Őt az nem érdekli. Ekkor már hárman álltak körbe. Mondtam neki, hogy ha ez ekkora probléma, akkor cserélje ki a bérletemet olyanra, ami a mai naptól érvényes. Azt úgy nem lehet, fizessem csak ki a helyszíni bírságot, így meg úgy. El akartam menni, hogy hagyjon engem ilyen marhaságokkal, legyen szíves azokkal bánni így, akiknek tényleg se jegyük, se bérletük. Persze körbeálltak és nem engedtek, így végül kifizettem a helyszíni bírságot, de borzasztóan éreztem magam.

Elismerem, én is hibáztam, hiszen én is szerettem volna jobban járni, de gondolom másnak sem mindegy, hogy ugyanazért a pénzért öt nappal hosszabb vagy rövidebb ideig jó valami. De emberség, józan ítélőképesség miért nincs sok ellenőrben? És miért van az, hogy 15-16 éves, vagy akármilyen korú fiatal lányokat megállítanak és okkal-ok nélkül szívóznak velük, a kétajtós ruhásszekrények meg szó nélkül átsétálnak köztük? A múltkor a Földalattin is így jártam: ruhásszekrény kolléga meg a morcos arcú öregnéni szó nélkül átsétál köztük, én pedig ezt látva arra a következtetésre jutok, hogy talán a másik irányba ellenőriznek, ezért nem mutatok fel bérletet, mire az ifjú úr csak(!) énutánam jön, hogy “hogy képzeli ezt, mutasson bérletet!” nézek rá döbbenten, hogy “csak utánam jött?…” “hát nem viccből állok ott…” Pedig nekem úgy tűnt, minekutána három emberből csak “én érdekeltem…” Miután megmutattam neki a bérletet, persze rögtön lefagyott a mosoly az arcáról. Ez aztán az az egyenlő bánásmód. De ezzel sem lenne baj, ha nem lenne túlságosan gyakori.

Egy szó mint száz: amíg a BKV hozzáállása ennyire hanyag (kvázi nuku bérletpénztár), addig az ellenőröktől/biztonsági orkoktól minek mást várni?…

Üdv,
Sz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik