Sport

Káprázatos szolnoki kosárdiadal

Orosz élcsapatot győzött le a magyar csapat az EuroChallange negyedik fordulójában, ezzel véget vetett a Szentpétervár veretlenségének.

Az a Szpartak Szentpétervár látogatott a Tiszaligeti Sportcsarnokba, amely eddig mindhárom meccsét megnyerte az EuroChallange sorozatban (ez a harmadik számú európai kupasorozat). A francia Dunkerque ellen idegenben, a Szolnok és a Nyizsnij Novgorod ellen odahaza nyert. A mieinket 88-70-re verte még az első fordulóban. Mellesleg az orosz élvonal, a PBL 2. helyezett együtteséről beszélünk!

A mieink mindkét hazai meccsüket megnyerték, a Novgorodot 86-82-re (Trotter nyolc triplát szerzett ezen a meccsen), a francia Dunkerquet nagy hátrányból 70-69-re sikerült megverni.

A meccs elején, 7-2-nél még nem gondoltuk volna, hogy a nagyszünetben 21 pont lesz a különbség – a Szolnok javára! De így lett. Fantasztikusan játszottak Clarkék, akik a félidőben 57-36-ra vezettek: Báder 15, Horváth Ákos 14 pontig jutott az első 20 percben.

A harmadik negyed egy nagy rohanás volt – nem mintha az első kettő nem lett volna az -, és ez azért volt kedvező, mert mindkét csapat sokat hibázott a jó egyéni teljesítmények mellett, így 71-49-nél, két perccel az utolsó pihenő előtt még mindig 22 pont volt a különbség.

Tombolt a közönség, a szolnokiak eksztázisban játszottak a pokolian erős orosz csapat ellen. 73-52 volt az utolsó negyed előtt a tabellára írva. 8 perccel a vége előtt Pór Péter időt kért. “Ki kell bírni, fiúk!” – ordította Trepákéknak, és gyorsabb támadásokat kért a fiúktól. Könnyű ezt mondani, a szolnokiak erőn felül teljesítettek, jól jött a kis szusszanás az időkérés alatt. Ekkor 73-57 volt az állás.

A rettegett Domercent-Antic duó igen pontatlanul játszott a vendégeknél (ők 15 pontos átlaggal bírnak az orosz bajnokságban), a Horváth-Báder-Trotter trió viszont ellenállhatatlan volt. 3 perccel a vége előtt 82-63 volt az állás, ekkor már mindenki tudta, megvan a nagy skalp.

A végén már az volt a tét, hogy vajon sikerül-e 18 pontnál nagyobb különbséggel nyerni. Ez végül nem sikerült, de az orosz bajnoki 2. helyezett sztárcsapat így is 16 pontos vereséggel tér haza Szentpétervárra. Az előzetesen lesajnált Szolnok így esélyes a továbbjutásra.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb férfi klubsikerét aratta Pór Péter csapata.

Eredmény, férfi kosárlabda Eurochallange:

Szolnoki Olaj – Szpartak Szentpétervár 88-72 (29-27, 28-9, 16-16, 15-15)

Szolnok: Trotter 19/9, Horváth Á. 20/6, Budimir 8/6, Clark 9/3, Báder 19.
Csere: Vesztergom 4, Trepák 5/3, Fodor M. 2, Grebenár 2. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Aleksic.

Szpartak: Ponkrasov 13/3, Domercant 8/3, Thompson 14/3, Dragovics 14/6, Antics 4.
Csere: Kolesnyikov 8/3, Zupan 10, Parker 1, Basminov, Kotisevszkij. Vezetőedző: Zvi Sherf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik