Sport

Eb: hatalmas csatában vertük a franciákat

Mátéfi Eszter csapata kiélezett végjátékban múlta felül Franciaországot 21-18-ra az Európa-bajnokságon. Győzelmükkel a mieink bejutottak a középdöntőbe.

Különböző előjelekkel vágott neki a két csapat az összecsapásnak: míg a Mátéfi-csapat magabiztosan verte Szlovéniát a keddi nyitónapon, addig a franciák tizenegy gólos vereséget szenvedtek az olimpiai bajnok, vb-bronzérmes norvégoktól, akik nem mellékesen társházigazdái a dánokkal a kontinenstornának.

Tomori Zsuzsanna kisebb sérülése miatt apró változtatásokkal kellett felállnia a magyar válogatottnak, ez azonban nem látszott meg a játékunkon: ugyan Kovacsics góljára gyorsan válaszoltak a franciák, azonban Szucsánszki duplájával sikerült 5-2-re meglépnie a lányoknak.

Herbrecht révén két találatra feljöttek a gall hölgyek, azonban Bulath két gólja (előbb egy átlövés, majd egy okos dobás, közte Tomori is betalált), illetve Pálinger védései révén már 9-5 virított az eredményjelzőn a mieink javára, ekkor jött el az a pillanat, amikor Olivier Krumboltz vezetőedző jobbnak látta időt kérni.

A gyors fejmosás úgy tűnt bejött, Pineau, majd Dembele talált be, Vérten azonban véget vetett a már bő három perce tartó magyar góltalanságnak. A szünetig Bulath, majd Kovacsicz is beköszönt, így a második félidőt ötgólos előnyben, 12-7-es állásnál várhatta Mátéfi Eszter együttese, Pálinger a kapujára tartó 14 lövésből hetet is hatástalanítani tudott.

A második felvonás francia góllal kezdődött, Kovacsicz azonban átlövésből alig több mint fél perc múlva jóvátette védő oldalon elkövetett hibáját. Ekkor Lacrabere percei következtek, aki két hetest is magabiztosan értékesített – feljöttek háromra a franciák.

Bulath Anita gólja úgy kellett, mint egy falat kenyér, jó öt perce ugyanis nem lőtt gólt a magyar együttes, majd Lacrabere ismét hét méterről talált be, ezúttal belül védekezésért állhatott a vonalra.

A mieinktől Sopronyi, a túloldalon Piejos duplázott, a magyaroktól még Szucsánszki is megzörgette közben a hálót, majd a 43. percben Pálinger fogott egy hetest. Kisvártatva Szucsánszki is a vonalra állhatott, azonban a kapufára dobta a lasztit, az ellentámadásból Ayglon talál be, ezzel a mérkőzésen hat és fél perc után született ismét gól.

Ezt követően újfent Bulath talált be, majd Sopronyi bombázott a felsőbe, így az utolsó tíz percbe érve visszaállt az ötgólos különbség – Krumbholz ismét időt kér.

Lacrabere ismét értékesített egy hetest, erre még válaszolt Szamoránsky, azonban franciák gyors egymásutánban háromszor is beköszöntek, így szűk három perccel a vége előtt feljöttek két gólra, 20-18 volt nekünk, pokoli hajrával lehetett számolni – most Mátéfi Eszteren volt a sor, hogy felrázza a lányokat.

Előbb Herr Orsolya védett egy hétméterest, majd bő másfél perccel a vége előtt Szamoránsky Piroska talált be, így elérehtő közelségbe került a győzelem.

Az utolsó percben még Bódit szórták ki a játékvezetők, az eredmény azonban már nem változott a magyar csapat második meccsét is megnyerte az Eb-n, ráadásul a középdöntőbe is bejutott az együttes.

A mieink legeredményesebbje az első meccshez hasonlóan Bulath Anita volt, a magyar játékos a franciák ellen ötöt vállalt, míg a kapuban Pálinger elmaradhatatlan barvúrjai is nagyon kellettek a sikerhez.

A magyarok csoportjában csütörtökön szünnap lesz, pénteken az olimpiai bajnok, címvédő, társrendező norvégok következnek. Azon a meccsen dől el, hogy a Mátéfi-csapat a maximális 4-ből 2, 3 vagy 4 pontot visz magával a 12-es középdöntőbe.

Eredmény:
Magyarország-Franciaország 21-18 (12-7)
góldobók: Bulath 5/1, Szucsánszki 4/1, Sopronyi 3, Vérten 2, Kovacsics 2, Szamoránsky 2, Kovacsicz 2, Tomori 1, illetve Lacrabere 6/5, Piejos 5, Dembele 3, Ayglon 1, Pineau 1, Herbrecht 1, Deroin 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik