Belföld

LMP: több Kocsis-ügy van

A Lehet Más a Politika azt reméli, hogy a Kocsis István ellen folytatott nyomozás nemcsak a sajtóban említett két ügyre, hanem a Magyar Villamos Művek (MVM) "szállodabizniszeire" is kiterjed majd - mondta az MTI-nek Schiffer András.

A frakcióvezető üdvözölte, hogy a BKV vezérigazgatóját gyanúsítottként hallgatták ki kedden, mert mint mondta, ezek szerint nincsenek érinthetetlen emberek, még a gazdasági felső vezetők között sem. A politikus egyúttal emlékeztetett az Index 2009-es cikkeire is, amelyek szerint az MVM egyik leányvállalata nagyjából egymilliárd forintért vett bérbe egy “Mrs. István Kocsis” tulajdonában álló, offshore hátterű cégtől egy horvátországi ingatlant.

Schiffer András hozzátette, hogy az LMP 2009 augusztusában, még parlamenten kívüli pártként fordult az MVM-hez, hogy adja ki a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét. Az MVM azonban a kérést üzleti titokra hivatkozva megtagadta. Idén tavasszal a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen a kért iratok kiadására kötelezte a céget. A frakcióvezető szerint ezekből viszont lényegi elemeket kihúztak, így a párt jelenleg azt szeretné, hogy ezek a részek is nyilvánosságra kerüljenek.

A Jobbik menesztené Kocsis Istvánt a BKV éléről

A Jobbik budapesti elnöke szerint az a minimum, hogy felmentik Kocsis Istvánt a BKV vezérigazgatói tisztségéből. Staudt Gábor úgy fogalmazott, eddig sem értették, miként lehetséges, hogy Kocsis István a BKV élén maradhatott, hiszen “a baloldali kormányokhoz való kötődése” és “a privatizációban való részvétele” már a ciklus elején sem tette méltóvá őt arra, hogy a közlekedési cég élén maradjon.

“Tiszta, rendezett Budapestet szeretnénk” – mondta a politikus, hozzátéve: nem fogadják el Kocsis István védekezését az ügyben, álláspontjuk szerint a gyanúsítotti kihallgatása arra enged következtetni, hogy nem az áll a dolgok hátterében, amit a jelenlegi BKV-vezérigazgató közleményében leírt, azaz, hogy politikai döntések, stratégiai váltások, illetve az MVM éléről történő leváltása hoztak olyan új helyzetet, amely alapján az MVM-et károk érték. Annál is inkább érthetetlen ez – jegyezte meg Staudt Gábor -, hogy többször is felmerült a sajtóban, miszerint különböző offshore ügyletek állhatnak az ügy hátterében, amelyről egyébként Kocsis István maga is nyilatkozott.

Kocsis Istvánt kedden különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A BKV jelenlegi vezérigazgatója a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik