Tech

Majdnem ezermillió felhasználóval is vesztett a Facebook

facebook (facebook)
facebook (facebook)

A közösségi oldal nyilvánosságra hozta legújabb statisztikáit: a vártnál kissé nagyobb bevételek mellett 157 millió dolláros veszteséggel zárta az év második negyedét a Facebook.

A közösségi oldal aktív felhasználóinak száma június 30-án 955 millió volt, 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az oldalt mobilkészülékekkel elérő felhasználók száma 67 százalékkal, 543 millióra emelkedett.

A társaság bevételei 32 százalékkal 1,18 milliárd dollárra emelkedtek április-júniusban az egy évvel korábbi 895 millió dollárról, ami némileg meghaladja az 1,16 milliárd dolláros elemzői várakozásokat. A reklámbevételek 28 százalékkal 992 millió dollárra növekedtek, így az összes bevétel 84 százalékára rúgtak.

A – 157 millió dolláros, részvényenként 8 centes – veszteség döntő részt a tőzsdére lépésből adódik, az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalt követő költségek 1,3 milliárd dollárt tettek ki. Az egyszeri tételeket nem számítva a kiigazított nyereség 295 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent volt, ami megfelel a várakozásoknak. Tavaly a második negyedében 240 millió dolláros profitot termelt a Facebook.

A Facebook részvényárfolyama csak az első kereskedési napon haladta meg a kibocsátási árat, azóta csökken. A gyorsjelentés újabb eladói hullámot indított el, s az árfolyam 8,44 százalékkal 24,58 dollárra zuhant az elektronikus kereskedésben a New York-i tőzsde zárását követően, ami 35 százalékos mínuszt jelent a 38 dollárhoz képest.

Trip Chowdhry, a Global Equities Research nevű amerikai pénzügyi elemző cég szakértője – aki a Facebook értékének megállapításában az egyik legkritikusabb elemző – a gyorsjelentést kommentálva emlékeztetett, hogy a nyereség négy év alatt évenként csak 4 százalékkal növekedett. Rámutatott: ahhoz, hogy a 25 dolláros részvényárfolyamot tartani tudja, a Facebooknak évente több mint 150 százalékkal kellene növelnie üzleti forgalmát, de a vezetésnek fogalma sincs arról, hogy ezt miként tudná elérni. Álláspontja szerint a Facebook a 13 és 16 dollár közötti árfolyamsávban bizonyulhat nagyszerű befektetésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik