Tech

Az internet tudja, ha beteg leszel

influenza (influenza, )
influenza (influenza, )

Amerikai kutatóknak sikerült olyan algoritmust kifejleszteniük, amivel már nyolc nappal az első tünetek előtt tudják, ha valaki meg fog fázni.

Amennyiben az utóbbi időben tartózkodtunk nyilvános helyen, nagy valószínűséggel találkoztunk emberekkel. Előfordulhat, hogy ezen emberek egy része beteg volt. Amennyiben elég sokszor szembesülünk tüsszögő és köhögő egyénekkel, úgy egyre valószínűbbé válik, hogy minden megelőző intézkedésünk ellenére magunk is megbetegszünk.

Ebből indultak ki a New York-i Rochester Egyetem kutatói is Adam Sadilek vezetésével – azzal az apró kiegészítéssel, hogy a számításokhoz szükséges adatokat a Twitterből gondolták kinyerni. Hamar rájöttek, hogy a megbetegedés első tüneteinél korábban – akár már 8 nappal korábban – tudták, ha valaki meg fog betegedni.

A Google Flu Trendshez hasonló módon 630 ezer New York-i felhasználó 4,4 millió, GPS-adatokkal ellátott tweetje között kerestek betegségre utaló kifejezéseket. Az algoritmust kiokosították annyira, hogy képes legyen különbséget tenni a “lázasan keresem a legújabb leárazásokat” és a “lázasan fekszem otthon” között.

A kísérlet olyan jól sikerült, hogy kilencven százalékos biztonsággal voltak képesek megjósolni, ha valaki megbetegszik – és ezt megosztja Twitteren. Persze a rendszer számos szempontból korlátozott, leginkább azért, mert az emberek “sajnos” nem osztják meg mindig az egészségükkel kapcsolatos megfigyeléseket, ráadásul legtöbbször nem pontosak a tünetekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik