Tech

Fél évszázados repülő autó eladó

repülő autó (repülő autó, )
repülő autó (repülő autó, )

Megkímélt állapotú szárnyas négykerekű gondos gyűjtőtől megvehető - irányár 1,25 millió dollár.

Van, aki bélyegeket gyűjt, van, aki pénzérméket, és ritka ugyan, de van, aki repülőgépeket – így került a 90-es évek elején Greg Herrick tulajdonába az 1954-es gyártású Aerocar, amely – nevéhez hűen – úgy néz ki, mintha egy Mini és egy Cessna szerelemgyermeke lenne.

Az Aerocar utazósebessége 160 kilométer per óra, de nyitott szárnyakkal már óránkénti 88 kilométeres tempónál is képes a felszállásra.

A negyven repülőből álló kollekcióval büszkélkedő Herrick elmondása szerint az utóbbi két évtizedben inkább a második világháború már-már elfeledett gépei iránt kezdett érdeklődni, vagyis a mindössze öt legyártott Aerocar egyikének már nincs túl sok keresnivalója nála – ezért adná el.

A majdnem 300 millió forintos irányár azonban – a jármű valós értékétől függetlenül – túl magas lehet, mivel már tavaly december óta próbál megszabadulni a géptől. Aki ennél modernebb (és jóval olcsóbb) repülő autóra vágyik, annak csak ajánlani tudjuk a hasonlóan működő Rolls Royce Phantom és PAL-V One gépeket.


A korabeli reklámok szerint olyan könnyű egyik üzemmódból a másikba váltani, hogy még egy nő is meg tudja oldani “anélkül, hogy bekoszolná a kesztyűjét”

Az eladó szerint a leendő vevőnek arra is figyelnie kell, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellett külön biztosítást kell kötnie, ha repülőként is szeretné használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik