Tech

Nyelveket mentene a Google

google (google, )
google (google, )

Előrejelzések szerint a manapság élő 7000 nyelveknek a fele 2100-ban már csak az enciklopédiákban lesz fellelhető - ez ellen tenne a Google.

Kétségtelen, hogy személyes mindennapjainkat valószínűleg nem érinti, ha egy afrikai vagy dél-amerikai nyelv utolsó beszélője is meghal, azonban minden egyes nyelv elvesztésével az emberiség kultúrája válik szegényebbé. Amennyiben ez nem lenne elég, gondoljunk csak az egyre fogyatkozó magyarságra, és hogy milyen borzasztó lenne, ha a távoli jövőben eljutnánk arra a pontra, hogy anyanyelvünk veszélyeztetetté válik.

A Google segítségével létrejött Endangered Languages (Veszélyeztetett Nyelvek) projekt azoknak a kultúráknak nyújt segítő jobbot, melyek esetében már most félő, hogy száz év múlva nem lesz képviselőjük. Ilyen például az indiai Koro, amelyet annak ellenére a végveszély fenyeget, hogy a tudomány csupán nemrég tud létezéséről.

A projekt egyrészről lehetőséget biztosít arra, hogy az egyes nyelveket azok beszélői megörökítsék az utókornak – mind írásban, mind videóban -, másrészről viszont ideális központja lehet a tudományos világnak is, amely nemcsak kutatni tudja a veszélyeztetett nyelveket, hanem megfelelő tervezéssel remélhetőleg ezek megmentéséről is tud gondoskodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik