Tudomány

Az internet lehet a nyelvek megmentője

A közösségi oldalak, a videomegosztók és az SMS-ek menthetik meg a kihalófélben lévő nyelvek egy részét.

A jelenlegi becslések szerint a világon ma beszélt mintegy hétezer (vagy még több) nyelvnek nagyjából a fele el fog tűnni a század végére. Ezt a folyamatot általában a globalizáció számlájára írják, ugyanakkor a “modern világ” bizonyos vívmányai – különösen a digitális technológia – éppen az ellenkező irányba hatnak.

Az észak-amerikai törzsek például a közösségi médiumok révén igyekeznek erősíteni a kapcsolatot fiatal tagjaikkal, míg a Szibériában és Mongóliában élő nomád népek által beszélt tuva nyelvnek olyan okostelefon-alkalmazása van, amely segít megtanítani a helyes kiejtést a diákoknak.

Az amerikai Swarthmore Egyetem nyelvészeti professzora, K. David Harrison az eltűnőben lévő nyelvek utolsó képviselőit kutatva járja a világot, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (American Association for Advancement of Science) éves konferenciáján ismertette eredményeit: a National Geographic segítségével a szakember ez idáig nyolc hangos szótárat készített, amelyek nyolc veszélyeztetett nyelv több mint 32 ezer kifejezését tartalmazzák. A hanganyagok mindegyikét természetesen az adott nyelv beszélői mondták fel.

Harrison szerint az összes nyelvet persze nem lehet megmenteni, hiszen utolsó képviselőikkel együtt maguk is elkerülhetetlenül kihalnak, azonban a legújabb technológiai vívmányok számos olyan nyelv számára jelenthetnek visszautat a kihalás széléről, melyeket néhány éve még “halálra ítéltek” a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik