Tech

Mobilon újít a Microsoft

microsoft (microsoft, )
microsoft (microsoft, )

A jó hír az, hogy bemutatkozott a Windows Phone 8. A rossz hír az, hogy bemutatkozott a Windows Phone 8.

Elsőként essünk túl az új mobil operációs rendszer bejelentésének fájdalmas részén: a meglévő Windows Phone-felhasználók sajnos megszívták, ugyanis egyetlen jelenleg forgalomban lévő Windows Phone 7.5 készülék sem tud majd WP8-ra frissülni. Ennek az a roppant prózai oka, hogy míg a WP7 alapvetően egy előző évezredből származó technológia alapján készült, addig a WP8 (bár kívülről hasonló) vadiúj.

Ez pedig egyúttal a jó hír is – már azok számára, akik eddig csak szemeztek a windowsos telefonokkal. A Microsoft olyannyira időtállónak szánja az új operációs rendszert, hogy bár jelenleg két- és négymagos processzorokkal ellátott eszközökön fut majd el, azzal se lesz gondja, ha az okostelefonok már 64 (hatvannégy) magos procival ketyegnek.

Az újítások között szerepel még az SD-kártyák támogatása, a 720p felbontás, a szoros kapcsolat az asztali Windows 8 rendszerrel, az Internet Explorer 10 és egy mobil tárca is.

Azonban a felhasználók szempontjából mégsem ezek számítanak a legizgalmasabb változásának, hanem a roppant látványos indítóképernyő, amely a WP7.5 felhasználói számára is elérhető lesz.


Bárhogy alakítható (Fotó: Microsoft)

Az egyes csempék – melyek eddig is valós időben jelenítették meg a mögöttük lévő legfontosabb tartalmat – méretezhetővé válnak, vagyis a sorrend mellett az is a felhasználóra lesz bízva, hogy mit szeretne kisebb vagy nagyobb négyzetben látni, amikor kezébe veszi a telefont. Halkan merjük csak megjegyezni, hogy ebből a szempontból jelenleg a Microsoft kezelőfelület a legjobb.

Talán mondanunk sem kell, de a WP8 megjelenéséig mindenkinek csak azt tudjuk javasolni, hogy ne vegyen Windows Phone-t, hiszen akkor a régi – legfeljebb WP7.8-ra frissíthető – rendszerbe ragadna. Szerencsére nem kell sokat várni, hiszen várhatóan októberben, de legkésőbb az év végéig megjelennek az új operációs rendszert futtató okostelefonok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik