Tech

Megújuló energia okozza a felmelegedést?

Egy új tanulmány szerint a szél hasznosítása mégsem olyan környezetbarát, mint azt gondoltuk.

A Nature Climate Change szaklapban megjelent írás szerzői a Texas állambeli szélfarmok hőmérsékleti változásait elemezték 2003-2011 között, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a szélerőművek körül az átlaghőmérséklet 0,72 Celsius-fokkal nőtt meg.

Bár a tanulmány viszonylag korlátozott volta miatt nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a kutatók szerint “ezek a változások, ha elég nagy területet érintenek, akár észrevehető hatással is lehetnek a helyi időjárásra és klímára“.

A keletkező hő okozója valószínűleg a szélerőművekben képződő energia, a rotorok mozgása, az általuk keltett turbulencia. Érdekes módon a konkrét felmelegedés leginkább éjjel tapasztalható, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a turbinák “helyben tartják” a nappali meleg levegőt, emiatt a felszín éjszakai lehűlése némi késéssel következik be.

Egyesek szerint a szélerőművek az emberi egészségre is károsak, a környezeti hatásokkal együtt pedig egyre indokoltabbnak tűnik, hogy szó szerint szélnek eresszük őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik