Tech

Az Amazon alapítója találta meg a Holdra szállás rakétáit

Jeff Bezos felszínre szeretné hozni a 4200 méter mélységben nyugvó rakétákat.

Az Apollo-11 1969. július 14-én 9:32-kor (magyar idő szerint 15:32-kor), öt F-1 típusú rakéta segítségével, 32 millió ló erejével emelkedett el a földtől. Bár a leszállásig bő hat nap telt el, az utazás első szakaszában szerepet játszó hajtóművek már néhány perccel az indulás után leváltak, és 61 kilométernyi zuhanás után a tengerbe csapódtak.


Leválnak a rakéták. (Forrás: NASA)

Azt tudjuk, hogy az Apollo-11 küldetése sikeres volt, Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója arra volt kíváncsi, hogy mi történt a rakétákkal, úgyhogy méretes vagyonából – a Forbes szerint 18,4 milliárd dollárjával a 26. leggazdagabb ember a Földön – elkülönített egy kisebb darabot, hogy megkezdődjön a keresés.

Ahogy az eredeti misszió, úgy ez is sikerrel zárult, honlapján arról számol be, hogy csapata a legmodernebb mélytengeri szonár technológiával megtalálta a rakétákat, méghozzá 4,2 kilométer mélyen, s bár azt még nem tudni, hogy a hajtóművek milyen állapotban vannak – négy évtized sós tengervíz semminek nem tesz jót -, a következő feladat, hogy legalább egyet felszínre hozzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik