Tech

A vérfertőzés ellen küzd az izlandi Facebook

A szigetországnak az jelent problémát, hogy mindössze háromszázezer lakosa van.

Az állam, amely a Facebook segítségével írta meg alkotmányát, az ország, amely “digitális Svájcként” szeretne az internet szívévé előlépni, egy egészen egyedi problémáját is a világhálón oldaná meg.

Becslések szerint 320 ezren élnek a szigeten, ami azt jelenti, hogy a világátlagnál sűrűbben szövődhetnek olyan szerelmek, melyekről csak később derül ki (ha egyáltalán kiderül), hogy se genetikailag, se jogilag nem a legszerencsésebbek.

Ezt a jövőben az Íslendingabók (az “Arckönyv” mintájára Izlandkönyv) nevű oldal akadályozná meg. Az embernek nincs más dolga, mint beütni a saját és kiválasztottja nevét, a program pedig egy geneológiai adatbázisban kutat. A kis lakosság miatt már-már elkerülhetetlen, hogy egy ponton ne legyen közös felmenő, a kapcsolatot azonban akkor érdemes újragondolni, ha már a dédszülők szintjén van egyezés.

A GlobalPost írása annyival egészíti ki az izlandi hírt, hogy a legújabb kutatások szerint jót tesz a termékenységnek, ha távoli (tényleg távoli) rokonok jönnek össze, mivel a gének valószínűsíthetően kompatibilisebbek, mint amikor a világ két végéről származó emberek találnak egymásra. Megdöbbentő, de úgy tűnik, hogy a vérfertőzésnek is van jó és rossz változata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik