Tech

A Google sem rest cenzúrázni

Blogszolgáltatása a jövőben országonként próbál meg igazodni a helyi szabályozáshoz.

Nagy port kavart a Twitter múlt heti bejelentése, miszerint meghajol az egyes államok jogi környezete előtt és rendszerében lehetővé teszi, hogy a megjelenő tartalmat szükség esetén országonként, a helyi jogszabályoknak megfelelően cenzúrázza. Elsőként a sajtószabadságról nem éppen híres Thaiföld üdvözölte a lehetőséget.

Azonban úgy tűnik, hogy nincs okunk felháborodásra, mivel a Google blogszolgáltatása egy egészen hasonló rendszerrel működne: az egyes blogok az olvasó földrajzi helyének megfelelő, országspecifikus címmel jelennének meg, ami lehetővé tenné a Google számára, hogy alkalmazkodjon a helyi szabályokhoz, esetleges cenzúrához – anélkül, hogy az egész internetről kelljen eltüntetnie egy tartalmat.

Egy (utoljára január 9-én frissített) magyarázó bejegyzés szerint “például, ha Ausztráliában vagy és a [blognév].blogspot.com oldalt nézed, átirányításra kerülhetsz a [blognév].blogspot.com.au címre“.

Hogy ez miért jó? Nos a Google saját szavaival élve ez egyszerre szolgálja a szólás szabadságát és a helyi jogszabályok követését.

Mivel az átirányítás a földrajzi helyünkhöz kötött és automatikus, (egyelőre) megakadályozható a Google “no country redirect”-sütijével, ami épp arra utasítja a Google rendszereit, hogy ne próbáljon meg az ország alapján átirányítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik