Tech

Milliókba került a Google-nak egy szélhámos

Az informatikai óriásnak félmilliárd dollárt kellett fizetni az Egyesült Államoknak, hogy elkerüljön egy büntetőeljárást.

A méretes kifizetés oka – a Wall Street Journal beszámolója szerint – egy David Whitaker nevű elítélt szélhámos, akit a kormány épp abból a célból bérelt fel, hogy felfedje a Google törvénybe ütköző tevékenységét.

A kormány ugyanis arra gyanakodott, hogy a Google illegális reklámokkal segíti egyes illegális szerek (drogok, szteroidok, és egyéb törvény által szabályozott anyagok) terjesztését, ezért arra kérték Whitakert, hogy adja ki magát kanadainak és próbálja meg az Egyesült Államok kétszázezer dollárját elverni ilyen reklámokra.

A Google bekapta a csalit és megjelentette az illegális “gyógyszerész” honlapjára irányító reklámokat. A felvett telefonhívások és elmentett levelezések segítségével az ügyészség olyan meggyőző bizonyítékokat gyűjtött, hogy a vállalatnak felesleges lett volna bármit is tagadnia, peren kívül egyezett meg. A nyomozás során az is kiderült, hogy még Larry Page, a Google jelenlegi vezérigazgatója is tudott a nem éppen legális történésekről, mégsem tett ellene semmit.

Ez félmilliárd dollárjába került a cégnek – igaz, még így is maradt majdnem 45 milliárdnyi vagyona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik