Tech

Izmos kis játékgép, borsos áron

Első látásra meggyőző a Sony Playstation legújabb hordozható konzolja a Vita, de vannak még kétségeink.

Körülbelül 50 újságíró és gémer jelenlétében, egy pesti belvárosi szórakozóhelyen mutatta be a Sony legújabb kézi játékkonzolját, a Playstation Vitát. A hordozható szerkezetet első ízben nézhették meg közelebbről a magyar játékosok – az eseményen négyet ki is osztottak kipróbálásra. A Sony legújabb üdvöskéjébe szinte minden olyan funkciót belepakoltak, amelyre a keményvonalas játékosoknak szükségük lehet. A prezentáció végére egy kicsit már hosszúnak is éreztük a felsorolást, de nézzük szépen az elejétől.


Fotók: Neményi Márton

Erőgép a zsebben

A fejlesztők egyik fő szempontja volt, hogy a vásárlók olyan gépet rakhassanak zsebre, amely a tévé mellett álló konzolok grafikai megjelenítésére képes. Nagy testvérének – a Playstation 3-nak – a teljesítményét a Vita négymagos processzorával és 5 hüvelykes, 960×544 pixeles, 16 millió szín megjelenítésére képes kijelzőjével éri el.

Az izmos kis szerkezet erejét jól példázza, hogy pár napja felkerült a netre egy kütyümán gémer által készített videó, amelyen az látható, hogy egy kisebb trükkel a legújabb, PS3-ra megjelent játékok is futnak a Vitán.

Dupla kar, kiterjesztett valóság

A Vita elődje, a szintén hordozható PSP kapcsán sokan bírálták, hogy az nem rendelkezik az otthoni Playstation játékvezérlők dupla analóg karos irányításával. Az új gépen megoldották ezt a gondot, így játék közben már két „joystickot” lehet tekergetni a képernyő oldalain. Emellett a szokásos gombok is megmaradtak a felületén, a kijelző pedig, a kor igényeihez igazodva, nem maradhatott érintésérzékelő nélkül.

Nagyobb újításnak számít, hogy a Vita hátulján is elhelyeztek egy érintőfelületet, a mozgásérzékelésről pedig beépített giroszkóp és kamerák gondoskodnak. Ezekkel akár kiterjesztett valóságban is nyüstölhetjük az erre alkalmas játékokat. Mi azért aggódunk, nehogy a játékfejlesztők elvesszenek a rengeteg irányítási lehetőség közt, és a forradalmi megoldások helyett élvezhetetlen kezeléssel lepjék meg a játékosokat.

Közösségi játékok

A Sony nagy hangsúlyt kívánt fektetni a közösségi élményre is. Telefonálni ugyan nem lehet a Wifi és/vagy 3G-vel felszerelt játékgéppel, de interneten keresztül egyetlen gombnyomással elérhetjük például a Facebookot, a Skype-ot, a Foursquare-t vagy a Sony saját közösségi platformját, a Playstation Networköt.

A „Near” elnevezésű funkciónak köszönhetően a közelünkben sertepertélő Vita-tulajdonosokkal találhatunk egymásra. Az már más kérdés, mennyi lesz az egy négyzetkilométerre eső számuk Magyarországon – gyanítjuk, nem sok.

A konzolra megjelenő új játékszoftverekre sem lehet panasz. A húzó név egyértelműen a Uncharted: Golden Abyss című játék, amelynek a Playstation 3-as elődjei rendre learatták a babérokat a legnépszerűbb gémermagazinoknál és játékkiállításokon. Készült már egyébként autós, verekedős és sportjáték is a Vitára, amelyet a magyar vásárlók egyelőre csak memóriakártyán vehetnek majd meg. A pesti bemutatón közölték azt is: gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Playstation webes áruháza hamarosan hazánkból is elérhető legyen, így innen teljes játékok is letölthetők lesznek a konzolra. A Sony egyébként régi ígéretét váltaná be ezzel a lépéssel.

Mennyi az annyi?

A Playstation Vita ajánlott fogyasztói ára elég borsosnak mondható. A csak Wifivel felszerelt verzió 80 ezer, a 3G-t is tudó103 ezer forintba fog kerülni. Összehasonlításképp, egy vadiúj Playstation 3 körülbelül 70 ezer forintért már hazavihető. Mélyen a zsebébe kell tehát nyúlnia annak, aki az ott talált pénzét a Sony új hordozható gépére cserélné. A konzolt hivatalosan február 22-étől lehet megvásárolni. Részletes tesztet még ezt megelőzően olvashattok majd itt, a Hír24-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik