Tech

A Foxconn robotokkal dolgoztatna

Teljesen automatizált üzem létesítését tervezi az Egyesült Államokban a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező tajvani Foxconn.

A világ legnagyobb elektronikai beszállítójának szándékai szerint öt éven belül elkészülhet a teljesen automatizált üzem, ahonnan még Kínába is versenyképes áron szállíthatnának – közölte hétfőn Terry Gou, a vállalat alapítója.

A Foxconn az utóbbi időben a vállalat kínai érdekeltségeinél elkövetett öngyilkosságok miatt támadások kereszttüzébe került, miután 2009 júliusa és 2010 májusa között sencseni ipari komplexumában tíz dolgozója követett el öngyilkosságot. Akkor az öngyilkosság-sorozatot a szakszervezeti aktivisták a rendkívül kemény munkakörülményekkel, a munka monotonitásával magyarázták.

A cég vezetése később a további esetek megelőzését szolgáló intézkedések sorozatát vezette be, például átlagosan 30 százalékkal megemelte dolgozóinak bérét, másrészt az üzem emeletei közé hálót feszíttetett ki.

A Foxconn olyan nagyvállalatoknak szállít részegységeket Kínába, mint az Apple, a Dell, a Microsoft, vagy a Nokia. Az Egyesült Államokban számítógépszervereket gyártó üzeme van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik