Tech

Lovaggá ütik az iPhone dizájnerét

Jonathan Ive a kitüntetést az Apple-kütyükben is megjelenő, a forma és funkció közötti szoros viszony megvalósításáért kapta.

Az 1967 februári születésű Ive a szép dolgok iránti szeretetét valószínűleg ezüstkovács apjától örökölte, míg a kütyük iránti vonzalma gyerekkorában fejlődött ki – úgy akart rájönni az eszközök működésére, hogy szétszedte azokat. Végül 14 évesen döntötte el végleg, hogy elsősorban a rajzolás és új dolgok létrehozása érdekli, ezért a gimnázium után ipari formatervezés szakra jelentkezett.

Diplomázás után nem sokkal egy dizájner vállalatot hozott létre néhány barátjával és így került kapcsolatba az Apple-lel. Az almás cégnek annyira tetszett Ive munkája, hogy 1992-ben állást ajánlott. Az első néhány év állítólag nehézkesen telt, azonban Steve Jobs 1995-ös visszatérésével minden megváltozott. Az utóbbi másfél évtizedben olyan kütyük külsejében fedezhetjük fel Ive munkásságát, mint az iPod és az iPhone.

Ilyen sikerek mellett persze nem ez az első elismerés, amiben részesül: 2003-ban londoni Dizájn Múzeum az év dizájnereként emelte ki, 2005-ben pedig a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki rangjával tüntették ki. Ez utóbbi egyébként közvetlenül a lovagi rang alatt helyezkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik