Tech

Egy egész hetet bírna egyetlen töltéssel?

Tüzelőanyag-cellával újulna meg az Apple készülékeinek energiaellátása.

Az amerikai szabadalmi hivatal nemrég két, az Apple-től származó szabadalmat is publikált, melyek a tüzelőanyag-cellákkal működtetett okostelefonokkal, táblagépekkel és laptopokkal voltak összefüggésben. Persze maga a technológia nem újdonság, a Honda például élen jár az ekképpen hajtott autók fejlesztésében, azonban a kocsik és a kütyük között szó szerint van egy méretes különbség.

Az Apple szabadalma épp attól zseniális, hogy egy külső, újratölthető elem alkalmazásával sikerült a rendszer méreteit jelentősen csökkenteni. A cella még a manapság használatos akksiknál is kisebb, mégis hatékonyabb lenne. Az almás cég abban reménykedik, hogy napokig, vagy akár hetekig is elég lehetne egyetlen újratöltés, ami jelentős előrelépést jelentene a jelenlegi állapotokhoz képest – egy kihasznált iPhone akár fél nap után is kívánja a konnektort.

Persze a most szabadalmaztatott technológiára legjobb esetben is éveket kell várni, az azonban biztos, hogy az akkumulátor-technológia világában egyre szükségesebbé válik (ha nem is épp ez, de) valamilyen áttörés, hiszen a kézinek mondott készülékeink – energiaigényük miatt – lassan ugyanannyira helyhez kötöttek, mint egy asztali számítógép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik