Tech

Hetekig világít a titkos tinta

Egy amerikai kutatócsapat azt állítja: feltalált egy anyagot, ami egy percnyi napsugárzás után két hétig világít „láthatatlanul”.

Ha valóban igazak a Georgia Egyetem csapatának hírei, akkor a felfedezés forradalmasíthatja az orvostudományban a diagnosztikát és a katonai titkos „világítást”.

Három jól ismert infravöröshöz közeli fényt sugárzó anyag előnyeit ötvözi, kettő ezek közül a hármas krómion és a cink. Előnye, hogy szabad szemmel, nappali fény mellett egyáltalán nem látható, csak éjjellátó szerkezetek segítségével vehető észre.

A krómionok a térben néhány milliszekundum után úgy terjesztik szét az infravörös tartományhoz közeli sugarakat, mintha napfényt eresztenének magukból. A többi anyag, beleértve a cinket a fénykibocsátáshoz rendelkezésre álló energia hosszabb időre elosztásában segít.

Az amerikai kutatók nem álltak meg egyszerű “lámpa” létrehozásánál, az anyagot festékként is kipróbálták. Ennek az amerikai hadseregnék a titkos éjszakai jelölésekben vehetik hasznát.

És hogy még mire jó? Az egyik felfedező – a kínai származású Zhengwei Pan – szerint az anyag a következő generációs napenergia cellák hatékonyabb fényösszegyűjtési és tárolási képességeinek fejlesztését segítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik