Tech

Végre itt az iOS 5

Az iPhone, iPad és iPod Touch felhasználói örvendhetnek - aki szerda este nem frissített, az ugorjon neki mielőbb, mert megéri.

Azonban mindenkit előre figyelmeztetünk, hogy a frissítés masszív mérete okán a folyamatot csak akkor érdemes elkezdeni, ha az embernek van egy szabad órácskája. Az Apple figyelmeztetése szerint egy óránál is tovább tarthat, nekünk a letöltés után 30-40 percet vett igénybe, ráadásul a telepítés nem teljesen automatizált, emberi beavatkozást és felhasználói jóváhagyásokat igényel. De megéri.

Megéri, mivel kétszáznál is több újítás vár ránk a frissítés másik oldalán – az Apple nem túlozta el a felhajtást négy hónappal ezelőtt, amikor először mutatta be az iOS 5-öt. Az új funkciók között akad olyan, ami teljes mértékben hiánypótló, de van olyan is, amit az AppStore-ban található alkalmazásoktól irigyelt el az almás cég és integrálta az operációs rendszerbe.

Ez utóbbi kiemelkedő példája a Kamera alkalmazás azon fejlesztése, aminek köszönhetően a hangosító gomb lenyomásával tudunk fotózni, mint egy igazi fényképezőgéppel. Ezt ugyanis tudta már egy eredetileg engedélyezett, később azonban letiltott app is – így viszont már azt sem sajnáljuk, hogy letiltották.

Hasonló módon elirigyelt szolgáltatás az iMessage, ami a Viber és egyéb VoIP alkalmazásoktól vette át azt a képességet, hogy ingyenesen lehet korlátlan mennyiségű szöveges, video- és fényképes üzenetet küldeni, persze csak azon felhasználóknak, akik már szintúgy az iOS 5-öt használják. Ez a funkció mobilhálózaton és WiFi-n is működik, így elsősorban az adatátvitel esetleges díját kell csak kifizessük.

Ugyancsak “átvett” újításnak számít az értesítések sokkal esztétikusabb kezelése és az Értesítési központ, amit a képernyő legtetejének “lehúzása” után tudunk elérni.

A személyes favoritunk továbbra is az Emlékeztetők lehetősége, ami nemcsak időben, de térben is beállítható, vagyis nemcsak megadott időpontban, de megadott helyen is képes emlékeztetni minket.

Ezeken kívül megújult a böngésző, a levelező alkalmazás és a Game Center is, a rendszer egészébe integrálták a Twittert és az Újságos is beköltözött a telefonba, de a felsorolással a nap végéig sem végeznénk, úgyhogy irány kipróbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik