Tech

Ötcsillagos lett az Apple új 5-öse

iOS-5-es-ujitasai(1024x768).png (ios, ios 5, apple, operációs rendszer, )
iOS-5-es-ujitasai(1024x768).png (ios, ios 5, apple, operációs rendszer, )

Az Apple kézi készülékein működő iOS 5 operációs rendszer a maga több mint 200 újításával, a rendszer eddigi legjelentősebb frissítése lesz.

És amikor az Apple 200 újításról beszél, akkor nem olyan apróságokra kell gondolni, hogy egyes kezelőfelületeken a betűméret megváltozott. Nem, vadiúj funkciókra és a régiek valódi javulására. A bőség zavarában nem is tudjuk, hol érdemes vagy hol illik kezdeni.

A felhasználók szempontjából a leglátványosabb változás valószínűleg a köldökzsinór átvágása lesz – végre valahára nincs szükség kábelre ahhoz, hogy az ember szinkronizálja a készülékét a számítógépével vagy épp újabb frissítéseket töltsön le. Ez utóbbiakkal kapcsolatban fontos, hogy (szintúgy végre valahára) a frissítések során nem lesz szükség az egész operációs rendszer letöltésére, csupán a megváltozott fájlokéra.

Az iPhone, iPod vagy iPad kézhez vétele után a leglátványosabb az értesítési rendszer újraszabása. Ahogy arról már korábban írtunk, az Apple-nek is megtetszett Peter Hajas verziója, úgyhogy a fiatalembert munkába állította, és saját fejlesztőivel együtt egy minden eddiginél kényelmesebb és kevésbé idegölő verziót épített az új operációs rendszerbe.

Szintúgy jelentős és kedvező változás, hogy a fényképezés közben már nem kell a képernyőn található kis gombot keresni, hogy ellőjük a képet – az iOS 5-ben már az eddig a hangosításért felelős gomb lenyomásával fotózhatunk. Ugyanígy a fényképezés közben már nem kell keresni a zoomoláshoz a csúszkát, hanem a jól megszokott módon, két ujjal tudunk közelíteni vagy távolítani.

Az előzőekhez képest elhanyagolható jelentőséggel bír, de nálunk a favorit a Reminder (Emlékeztető) névre hallgató, új alkalmazás lett, amely nemcsak a beállított időben, de a beállított helyen is képes emlékeztetni minket a felvitt teendőkre. Soha többé nem felejtünk el semmit a boltból.

A fejlesztések száma tehát nagy és mértéke is legalább ekkora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik