Tech

Facebook: életed története

Azok, akik kiborultak a napokban bevezetett módosításokon, jobban teszik, ha szereznek egy kis nyugtatót.

A közösségi oldalon elkövetett módosításoknak ugyanis még messze nincs vége. A következő hetekben két látványos újítást vehet észre a Facebook immáron 800 millió felhasználója – és az a maradék néhány kósza lélek, aki még mindig nem regisztrált.

A felhasználók eddig is folyton fejlődő profiljának külsejét teljesen átalakítják: a Timeline (szó szerint Idővonal) egy két oszlopban megjelenő információfolyam, ami egy fényképalbum, egy önéletrajz és egy személyes történelemkönyv keveréke. Tartalmaz mindent, amit valaha elkövettünk a Facebookon, legyen szó használt alkalmazásokról, feltöltött fényképekről vagy régen elfeledett bejegyzésekről. Mivel mindezt egy idővonal mentén jeleníti meg, ezért a teljesség kedvéért a közösségi oldal arra fogja ösztönözni a felhasználókat, hogy a regisztrációjuk előtti időket is pótolják ki, vagyis – persze csak, ha kedvük tartja – töltsenek fel gyerekkori fényképeket. Így végső soron születéstől a halálig átpörgethető lesz az ember élete – persze csak a digitális része.

A másik nagy módosítás a lájk gombot éri. Korábban is volt arról szól, hogy lesz „olvastam”, „láttam” és „hallgattam” gomb, most kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó. A Facebook lehetővé fogja tenni partnerei számára, hogy a lájk helyett olyan igét használjanak, ami hozzájuk leginkább illik. S míg ezzel a közösségi oldal valóban túltesz mindenkin, aki a megosztás bármilyen formáját próbálta eddig gombba ölteni, addig minket azon gondolkodtat el, hogy mekkora káosz lesz az akármik „bármizésének” eredménye.

Persze érkeznek további, kevésbé látványos újítások is, melyek legalább ilyen jelentősek. Például a felhasználóknak lehetősége lesz együtt olvasni, nézni vagy hallgatni a Facebook partnereinek tartalmát. Valaki a legújabb slágerre bólogat a Spotifyon? A Ticker megmutatja, és bármely ismerős csatlakozhat. Persze a vidámság mellett ez azt is jelenti, hogy az internet egyes helyen érdemes lesz odafigyelni, hogy milyen tartalmat fogyasztunk, hiszen bármely ismerősünk láthatja.

A tajvaniak meg így látták a dolgot:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik