Tech

Napelemes műbőr

A robotoknak szánt nyújtható műbőr már a nap energiáját is be tudja gyűjteni - az emberek újfent alulmaradnak.

Nem sokkal azután, hogy kiderült, az évtizedek óta az emberi elme által uralt műveltségi vetélkedőkben is jobban a robotok, az emberiségnek most újabb pofont kell elszenvedni: a robotok (leendő) bőre is sokkal jobb a miénknél.

A mesterséges életformáknak (és bizonyára emberi protézisekre) szánt műbőr eddig is képes volt egy bizonyos fokú hajlékonyságra, sőt az utóbbi évek nagy áttörése volt, hogy érzékennyé vált az érintésre; de most nemcsak hogy nyújthatóvá, de napaelemessé is vált.

A nyújthatóság (szemben a hajlékonysággal) az olyan izületeknél igen fontos, mint a könyök vagy a térd, ahol az eddig használt műbőr ugyanúgy megrepedezett volna. Azonban a stanfordi kutatók képen is látható napelemes bőre olyan cellákból áll, melyek akár 30%-os nyújtás mellett is tökéletesen képesek működni és felvenni a nap energiáját.

A következő, egyelőre még nem implementált fejlesztés egy nanométernyi vastagságú újabb réteg, amellyel a műbőr már nem csak érinteni lenne képes, de pontosan megállapítani, hogy biológiai vagy kémiai anyaghoz nyúlt.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (PopSci)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik