Pénzügy

Lakás, amivel tutira nem fürdik be

A belvárosban egyre többen vásárolnak befektetési céllal lakást, mert talán a legkevésbé kockázatos, mindig keresett, és bármikor el lehet jó áron passzolni.

A Duna House (DH) elemzése szerint a belvárosban (V., VI., VII. kerületi) ingatlant vásárolni talán a legkevésbé kockázatos beruházás.

A válság egyébként a budapesti téglaépítésű lakásokat kímélte meg a leginkább, hiszen míg egyes régiókban (főleg vidéken) még nominális értelemben is 30 százalék körüli áresés volt tapasztalható, addig a fővárosban ez még a 10-et sem érte el. A forgalom növekedésével az árkorrekció elindult és már válság előtti nominális árakkal lehet találkozni. A befektetők aránya is nőtt, ma már a vásárlók 70 százalékát ők teszik ki.

Ha jól van beárazva a lakás, az eladás gyors és az alku is csekély – állítja a DH. Sokáig 7 százalék körüli alkuról lehetett beszélni, tavaly ez inkább már csak 5 százalék volt, idén viszont a vevők 4 százaléknál nagyobb átlagos alkura nem voltak képesek.

A legkeresettebbek

Az 50-70 négyzetméter közötti, tehát a legkeresettebb lakások ára meredeken emelkedett. Ebben a méretkategóriában a három belvárosi kerület átlaga sokáig 250 ezer forint/négyzetméter körül mozgott. (Jó minőségű, 2000 előtti típusok esetében.) 2014 őszén azonban megindult felfelé, év végére már inkább 300 ezerről lehetett beszélni, mostanra pedig inkább 340 körüli az átlag. Nyilván a három belvárosi kerület, sőt azon belül egyes városrészek nagy különbségeket mutatnak, de a trend jól látszik.

A DH adatai szerint az idén megvalósult adás-vételek adatai alapján az átlagos négyzetméterárak az V. kerületben a legmagasabbak, 500 ezer forint fölöttiek, a VI. kerületben 330 ezer-, a Belváros forgalmának felét adó VII. kerületben pedig 270 ezer forint volt.

De nézzük, mit kínálnak mostanában a vevők. A Költözzbe.hu-n kiválasztottuk a három kerület legnépszerűbb ajánlatait, melyek kivétel nélkül téglalakások.

V. kerületi bérleti jog

A ház, amiben az 51 négyzetméteres, kétszobás lak található, még a XIX. században épült, a lakás belmagassága 4,8 m. A képek alapján úgy láttuk, galériázva van, és jó állapotú, kifejezetten szép belső terekkel. Önkormányzati ingatlanról van szó, amelyet cserélni lehet vagy a bérleti jogát lehet átadni. Azt írják, befektetésnek is kiváló, hiszen a város szívében található.

 

A bérleti jogért 9,6 millió forintot kérnek, ami persze jóval olcsóbb, mintha tulajdonjogot vásárolna, aki lakást keres.

VI. kerületi felújítandó

45 négyzetméteres ez a szintén kétszobás, felújítandó lakás, amely az eladó szerint egy romantikus stílusban épített
(homlokzat frissen felújítva) háromemeletes körfolyosós ház második emeletén található. Az eladó arra is kínál tippet, hogyan lehetne átalakítani, felújítani az ingatlant (a belső válaszfalak mindegyike mozgatható, azt írja).

 

Május 21-én hirdették meg, 18 millió forintért, majd másnap 16 millió forintra korrigáltak. Négyzetméterre így 17 százalékkal kérnek kevesebbet a lakásért, mint a többi kerületi eladó.

VII. kerületi bérleti jog és eladó lakás

A legnépszerűbb ajánlat egy átadó bérleti jog, mindössze 4 millió forintért, de képet nem közöltek a 39 négyzetméteres téglalakásról, csak egy rajzot. Szegedi vagy makói csere is érdekli a jelenlegi bérlőt.

A következő egy 115 négyzetméteres, 3+1 félszobás, felújított, utcafronti lakás, a 3. emeleten. Ennél többet nem is árul el a szófukar tulaj. A képek annál többet mondanak, érdemes megnézni azokat. Kivételesen szép lakásnak tűnik.

 

Az árát is nyilván a paramétereihez szabták: 39,9 millió forint. Hogy olcsó-e vagy drága? Attól függ, melyik eladói kör ajánlataihoz hasonlítjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik