Tudomány

Adidas-Puma testvérháború – Rudolf Dassler születésnapja (1898)

Herzogenaurach, március 26. – Ezen a napon született Rudolf Dassler, aki az adidas alapítójának, Adolf Dasslernek volt testvére.

Rudolf Dassler öröksége máig él, hiszen a Puma kollekciói közül az egyik kifejezetten a régmúlt, a kulturális gyökerek, valamint a modern divat, a forradalmi újítások ötvözetének tekinthető – presztízs széria, az ő nevét viseli.

Rudolf Dassler testvére, Adolf mellett lett a cipőipar vállalkozója. Nem véletlenül, hiszen apjuk is cipész volt – szegény családról volt szó egy piciny német faluban, Nürnbergtől nem messze. Adolf 1920-ban vette át a vállalkozást és tornacipőket kezdett el gyártani. Négy év múlva a két testvér megalapította a Dassler-fivérek nevű céget, 1925-ben pedig előálltak az első stoplis futballcipőkkel. A II. világháborúig 200 ezer pár cipőt tudtak értékesíteni.

Az adidas története:

1936-ban, a berlini olimpián Jesse Owens az általuk gyártott cipőben futott, nem csoda, hogy ekkor ismerték meg őket leginkább – négy aranyat nyert az amerikai sprinter. Adolf Dassler hű náci volt (megjárta az I. világháborút is egyébként), be is lépett a német nemzeti szocialista pártba 1933-ban. Rudolf is belépett, feltehetően azért, mert látták, Hitler egyre befolyásosabb.

A II. világháború alatt a két testvér összeveszett (mellesleg a gyár a Wermacht-nak gyártott csizmákat). Adolf bátyjáról azt mondta az amerikaiaknak, az SS tagja volt.

Egy újkori Rudolf Dassler – Puma marketing esemény:

Rudolf Dassler 1948-ban alapította meg a saját cipőgyárát, és ekkor jelent meg először a Puma lógója, amelyben az állat éppen átugrik egy vékonyka „D” betűt. A márka kezdetektől fogva a sport népszerű brandje volt, de a mindennapok világának is szerves része. Először a Rudolf Dassler név után Ruda volt a cipő neve.

Adolf és Rudolf kapcsolata örökre megszakadt. Előbbi innentől nevezte cipőit és termékeit Adidasnak (Adi volt a beceneve, a das pedig a Dasslerből jött). 1954-ben, a berni világbajnoki döntőben a mieinket legyőző német válogatott az ő cipőiben játszott (egyesek szerint azok a lábbelik jobban alkalmazkodtak a pálya talajához).

Eboué, az Arsenal játékosa a Puma reklámkampányában:

A két testvér fiai (Horst és Armin) is folytatták a háborúskodást, és az adidas egy ideig vissza is szorult. Azért indult be újra, mert 1967-ben elkezdte a ruhaipari termelést is.

Rudolf Dassler 1974. október 27-én halt meg tüdőrákban (szenvedélyes dohányos volt). Adolf négy évvel túlélte testvérét, 1978. szeptember 6-én halt meg. A Puma ma az amerikai sportipar 25 százalékát uralja, az egyik legnagyobb támogatója a világ labdarúgásának és az atlétikának – nincs ez másként az adidas-szal sem. A háború a mai napig tart közöttük.

AJÁNLOTT LINKEK:

A sneaker cipők története (baller21.com)
A Rudolf Dassler széria (rudolfdassler.com)
Az adidas és a Puma harca (soccerbible.com)
A Puma cég története (fundinguniverse.com)
Adolf Dassler élete (wikipedia)
Rudolf Dassler élete (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik