Tudomány

Népirtás Ruandában (1994)

Ruanda, április 7. - Ezen a napon kezdődött a népirtás a közép-afrikai országban, amikor a ruandai hadsereg meggyilkolt 10 belga békefenntartót, hogy megakadályozzák a nemzetközi beavatkozást.

. Három hónap alatt a szélsőséges hutuk brutálisan megöltek 1 millió ártatlan civil tuszit és mérsékelt hutut. Ez volt a legnagyobb etnikai indíttatású mészárlás a második világháború óta.
A két népcsoport közötti ellentét az 1930-as években alakult ki. A terület, melyet a németek elfoglaltak az első világháborúban, később a belgák fennhatósága alá került. Politikájuk súlyosbította a helyzetet, mert az azonos nyelvet használó, évszázadok óta közös kultúrában élő alacsonyabb, földműves hutukat és magasabb, marhatartó tuszikat nem egységes népként, hanem két külön rasszként kezelték és megakadályozták a két osztály között korábban meglévő szórványos átjárást.

1994. április 6-án meggyilkolták Habyarimana elnököt, és bár nem lehet tudni pontosan, melyik oldal követte el a merényletet, a hutu szélsőségesek számára ez adta a kezdőlökést a tömegmészárláshoz. Clinton elnök később Amerika kudarcának nevezte, hogy nem léptek közbe és vetettek véget a népirtásnak.

Az igaz történet alapján készült Hotel Ruanda című film előzetese

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik